Байден планує запросити у Конгресу рекордні $100 млрд для допомоги Україні, - ЗМІ
Байден планує запросити у Конгресу рекордні $100 млрд для допомоги Україні, - ЗМІ

Байден планує запросити у Конгресу рекордні $100 млрд для допомоги Україні, - ЗМІ

Президент США Джо Байден планує запросити у Конгресу найбільший із моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну пакет фінансової допомоги для Києва. Очікується, що розмір допомоги становитиме рекордні $100 млрд.

Про це пише видання The Telegraph , передає "Хвиля" .

На такий крок хочуть зважитися на тлі побоювань, що суперечки з приводу витрат можуть завдати шкоди президенту на виборах наступного року.

Деякі чиновники вважають, що ухвалення єдиного пакету, розмір якого може сягати 100 мільярдів доларів, може дати адміністрації Байдена найкращі шанси забезпечити підтримку України до виборів у листопаді наступного року.

Джерело видання поділилося, що концепцію "великого пакету" підтримують багато членів адміністрації.

"Прихильники України хочуть, щоб це був одноразовий законопроект, який дозволить не займатись цим питанням до виборів", – сказало джерело.

Також The Telegraph вдалося поспілкуватися з представником адміністрації американського лідера, який повідомив, що Білий дім "не приймає жодних рішень про те, чи робити один великий пакет або про те, скільки він буде коштувати" доти, доки не пройдуть вибори на заміну спікера. Кевіна Маккарті.

Але він підтвердив, що великий пакет фінансування війни до листопада 2024 року є "одним із варіантів", які перебувають на розгляді.

Видання зазначає у матеріалі: якщо голосування щодо такої допомоги дійде до Палати представників, воно, швидше за все, пройде за підтримки майже всіх демократів та близько половини представників республіканців. Фінансування України також має підтримку значної більшості сенаторів.

З моменту початку широкомасштабної війни у ​​лютому 2022 року Конгрес затвердив чотири військові пакети на загальну суму близько 113 мільярдів доларів.

З цієї суми близько 73 мільярдів доларів було безпосередньо переведено до Києва готівкою або у вигляді зброї, взятої з американських запасів. Найбільший пакет у 45 мільярдів доларів було прийнято у грудні 2022 року, але його термін близький до завершення.

Нагадуємо, що президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запевнив Україну у підтримці з боку ФРН. Водночас він заявив, що стурбований зупиненням подальшої допомоги Києву від США, зазначивши, що "відчув напруженість" у Вашингтоні.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader