Топ-10 фільмів, заснованих на реальних подіях
Топ-10 фільмів, заснованих на реальних подіях

Топ-10 фільмів, заснованих на реальних подіях

Часто ми просто дивуємося, коли дивимося якийсь фільм – кому і як могло спасти на думку зняти таке? Але дуже часто буває так, що ніхто нічого і не придумував, адже все, що ми бачили – ґрунтується на реальних подіях. Такі фільми завжди вражали глядачів, вчили по-іншому сприймати своє життя і світ навколо. І зовсім не важливо, йдеться про історичну подію чи особисту драму однієї людини.

Хатіко: Вірний друг (2009)

Драматична картина «Хатіко: Вірний друг» заснована на реальних подіях, і є рімейком, на японську картину, що вийшла на екрани в 1987 році. Одного разу, відправившись на вокзал, щоб доїхати на роботу, університетський професор Паркер Уілсон знаходить там маленьке цуценя.

Він вирішує залишити собаку у себе і називає Хатіко. Незабаром між господарем і вихованцем зароджується міцна дружба. Кожного дня Хатіко проводжає і зустрічає з роботи свого господаря. Але одного разу, під час чергової лекції у професора трапляється серцевий напад.

Не дочекавшись свого господаря, Хатіко щодня приходив на вокзал, щоб зустріти його. Родичі Паркера намагалися забрати пса до себе, однак вірний друг все одно продовжував приходити на станцію, щоб там віддано чекати повернення свого господаря.

До кінця своїх днів пес приходив вранці на станцію і чекав до самого вечора в надії, що ось з чергового поїзда вийде його улюблений господар. А він так і не приходить, але вірний Хатіко все продовжував чекати до тих пір, поки там же, на станції, він не знайшов свою смерть.

У центрі уваги (2015)

Американський драматичний фільм «У центрі уваги», знятий Томом Мак-Карті, заснований на реальних подіях, що сталися на початку 2000-х. В основу стрічки лягло журналістське розслідування газети The Boston Globe щодо священників-педофілів бостонської католицької церкви.

Численні злочини своїх підлеглих-педофілів неодноразово покривав сам бостонський архієпископ, кардинал Бернард Лоу, який пізніше зробив кар’єру в оточенні папи римського Івана Павла Другого.

Після публікації скандал розгорявся все сильніше і сильніше за принципом ланцюгової реакції, і, в підсумку, призвів до відставки кардинала Лоу. До того ж, бостонська церква виплатила мільйони доларів компенсації постраждалим від домагань та їхнім родинам, закрила більше півсотні парафій.

Арго (2012)

Оскароносний американський драматичний, історичний фільм Бена Аффлека, що вийшов у 2012 році розповідає про революцію в Ірані.

В Ірані відбувається зміщення влади шляхом революції, події досягають свого апогею 4 листопада 1979 року, коли ісламісти починають штурм посольства США. У підсумку в заручниках опиняється 52 американці.

Однак під час загального хаосу і плутанини шестеро з працівників зуміли втекти та сховатися в будинку канадського посла. Їх виявлення та захоплення це всього лише справа часу, тому операцію по їх порятунку очолює досвідчений співробітник ЦРУ Тоні Мендес.

Він є одним з кращих фахівців з таємного вивозу людей із різних країн. Він придумує шалено фантастичний план евакуації. Але він настільки нереальний, що має дуже великі шанси на успіх.

Гра на пониження (2015)

Американський біографічний комедійно-драматичний фільм, знятий Адамом Мак-Кеєм є екранізацією однойменного роману Майкла Льюїса.

Америка знаходиться на межі економічної кризи, яка накриє всі передові країни світу. Однак головні фінансисти країни поки не помічають небезпеку, що насувається і впевнені, що все абсолютно нормально.

Існує лише кілька людей, які переконані в тому, що зовсім скоро настане фінансовий крах. Вони зуміли вчасно зорієнтуватися і зіграти на кризі, що наближається. Об’єднавши свої зусилля, ці люди змогли скористатися своїм шансом і заробили мільйони доларів.

Ворог держави №1 (2008)

Картина «Ворог держави № 1» є першою частиною фільму-біографії Жака Меріна, відомого французького гангстера. В 1970-ті роки він дійсно був ворогом держави № 1.

У фільмі розповідається, як протягом практично двох десятиліть Жак Мерін, виходець з щасливої буржуазної сім’ї, організовував і брав головну участь в божевільних авантюрах по пограбуванню банків. Він відкрито знущався з місцевої поліції, зневажаючи їх дії й методи боротьби. Організувавши черговий план справи, Жак завжди змінював зовнішність, вдаючись до відмінного гриму і навіть пластичних операцій.

Його боготворив народ, ним захоплювалися жінки, а влада вважала «ворогом держави № 1». Його лихі «подвиги» і численні втечі з в’язниць, запаморочливі любовні романи, феєричні пригоди й виключно цинічне, але по-галльски дотепне багаторічне знущання з поліції – все це нині перетворилося для французів у справжній народний епос.

Ігри розуму (2001)

Біографічна драма «Ігри розуму» Рона Ховарда, знята за однойменним романом, де розповідається про лауреата Нобелівської премії з економіки.

Від всесвітньої популярності до гріховних глибин – все це пізнав на своїй шкурі Джон Форбс Неш-молодший. Математичний геній, він на зорі своєї кар’єри зробив титанічну роботу в області теорії ігор, яка практично перевернула цей розділ математики й принесла йому міжнародну популярність.

Однак буквально водночас зарозумілий і популярний серед жінок Неш отримує удар, який перевертає вже його власне життя. Лікарі ставлять йому діагноз «параноїдна шизофренія». Лише після довгих років боротьби йому вдається перемогти свою недугу і нарешті отримати заслужену Нобелівську премію.

У гонитві за щастям (2006)

Американський біографічний фільм 2006 року режисера Габріеля Муччіно про Кріса Гарднера, який пройшов шлях від бідного продавця до маклера.

Дії фільму «В гонитві за щастям» розгортаються на початку 80-х років в Сан-Франциско, розташованому в штаті Каліфорнія. Подружня пара Кріс і Лінда Гарднер разом зі своїм маленьким сином живуть в невеликій квартирі. Кріс заробляє на життя продажем денситометрів, але справи йдуть не дуже добре.

Лінда працює в пральні готелю, заробляє гроші і не має ніякої перспективи на кар’єрне зростання. Подружжя не може оплатити рахунки, а їх з кожним днем стає все більше і більше, і незабаром це призводить до того, що Лінда кидає чоловіка і сина. Вона відправляється в Нью-Йорк в пошуках кращого життя.

Кріс впадає у відчай, адже грошей зовсім не вистачає. Він дуже хоче, щоб його син ріс щасливим. Тоді люблячий батько приймає рішення спробувати свої сили та пройти стажування в маклерської фірми. Ось тільки стажування зовсім не оплачується, до того ж за це місце змагаються двадцять претендентів.

Гонка (2013)

Біографічна драма режисера Рона Говарда, заснована на реальних подіях і розповідає про протистояння двох гонщиків Формули-1.

Це реальна історія пілотів-суперників Джеймса Ханта і Нікі Лауди. Працюючи над фільмом, фахівець з біографічних і спортивних драм Рон Ховард особисто сів за штурвал боліда, щоб краще зрозуміти, що відчувають пілоти на трасі.

У 70-х роках минулого століття чемпіоном світу був Нікі Лауда, у якого практично не було суперників. Однак на початку чергового чемпіонату у нього з’явився конкурент Джеймс Хант. Тепер Лауді доводиться докладати максимум зусиль для того, щоб знову стати переможцем.

Під час гонки на трасі в Німеччині Нікі потрапляє в аварію і на деякий час вибуває з турніру. Йому все-таки вдається відновитися після травми і він знову сідає за кермо свого боліда. Однак його конкурент вже встиг наблизитися до нього, і утримати лідерство буде дуже непросто.

1+1/Недоторканні (2011)

Французький фільм режисерів Олів’є Накаша та Еріка Толедано заснована на реальних подіях з життя французького аристократа і бізнесмена Філіпа Поццо ді Борго.

В результаті страшного нещасного випадку Філіп, дуже багатий і відомий аристократ, втратив можливість ходити, і тепер назавжди прикутий до інвалідного крісла. Він вирішує найняти собі помічника, який став би для нього підмогою в непростих справах.

Але вибір його вельми дивний. Його супутником стає хлопець, що нещодавно вийшов з в’язниці. Його відчайдушні авантюри і жарти підбадьорюють аристократа та повертають його до реальності.

Соціальна мережа (2010)

Фільм “Соціальна мережа” був створений в 2010 році кращими американськими кінематографістами. Режисером цієї захопливої біографічної драми став Девід Фінчер. Основою для стрічки прослужила книга Бена Мезріх «Мільярдери мимоволі: як створювався Facebook, історія про секс, гроші, геніальності і зраду».

Кіно розвиває настільки болючу для сучасного світу тему авторського права, але в той самий час залишається цілком життєствердною історією про те, як простий програміст став наймолодшим мільярдером.

У Марка Цукерберга проблеми з особистим життям. Посварившись з дівчиною, він вирішує довести всім навколо, який він насправді крутий. За одну ніч йому вдається створити щось таке, що в майбутньому припаде до душі мільярдам інтернет-користувачів по всьому світу.

Тільки спочатку Марк створював своє дітище не заради грошей і слави, а заради визнання. «Ви в принципі не здатні на те, що я роблю», – не без самовдоволення заявляв він. Однак неймовірний успіх проекту спонукав друзів Марка заявити про свої права на перспективну мережу.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader