Лідери п'яти країн G7 опублікували спільну заяву щодо Ізраїлю
Лідери п'яти країн G7 опублікували спільну заяву щодо Ізраїлю

Лідери п'яти країн G7 опублікували спільну заяву щодо Ізраїлю

Лідери п'яти країн «Великої сімки» – Франції, Німеччини, Італії, Великобританії та США – опублікували спільну заяву щодо Ізраїлю. У заяві, зокрема, опублікованій пресслужбою Білого Дому, йдеться про тверду підтримку Ізраїлю та про однозначне засудження терактів ХАМАС.

- Сьогодні ми - президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц, прем'єр-міністр Італії Мелоні, прем'єр-міністр Великобританії Сунак і президент США Байден - висловлюємо нашу тверду та спільну підтримку Державі Ізраїль, а також наше однозначне засудження ХАМАС та його жахливих терористичних актів, - сказано у заяві.

Лідери країн додали, що терористичні дії ХАМАС не мають ні виправдання, ні легітимності та мають бути засуджені.

- Терору ніколи не може бути виправдання. В останні дні світ з жахом спостерігав, як терористи ХАМАС убивали сім'ї в їхніх будинках, убили понад 200 молодих людей, які насолоджуються музичним фестивалем, і викрадали літніх жінок, дітей та цілі сім'ї, які зараз утримуються як заручники, — сказано в документі лідерів.

Лідери Франції, Німеччини, Італії, Великобританії та США заявили також, що їхні країни підтримуватимуть Ізраїль у його зусиллях захисту себе та свого народу від таких звірств. Вони також підкреслили, що зараз не час для будь-якої сторони, ворожої до Ізраїлю, використовувати ці напади для отримання вигоди.

- Усі ми визнаємо законні сподівання палестинського народу та підтримуємо рівні міри справедливості та свободи як для ізраїльтян, так і для палестинців. Але не помиляйтеся: ХАМАС не репрезентує цих прагнень і не пропонує палестинському народу нічого, крім ще більшого терору та кровопролиття, — заявили вони.

Макрон, Шольц, Мелоні, Сунак та Байден запевнили, що найближчими днями залишатимуться єдиними та скоординованими як союзники та як спільні друзі Ізраїлю, щоб гарантувати, що він зможе захистити себе, і зрештою створити умови для мирного та інтегрованого регіону Близького Сходу.

7 жовтня ХАМАС напав на Ізраїль із Сектору Газа та завдав численних ракетних ударів. Влада Ізраїлю перевела країну в стан війни вперше з 1973 року. Лише у ніч на 10 жовтня Армія оборони Ізраїлю заявила про поразку понад 200 цілей у Секторі Гази. 9 жовтня генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що він «глибоко стурбований» рішенням Ізраїлю запровадити «повну блокаду» Сектору Гази. 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader