Українським виробникам капусти вдалося компенсувати відсутність продукції з Херсону за рахунок збільшення обсягів виробництва в інших областях. Так, середня ціна на ринку "Шувар" у Львові є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін цього ж періоду.
При цьому враховуючи зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції в сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери на разі не вбачають. Про це OBOZREVATEL розповіла Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" м. Львів.
Враховуючи той факт, що вже 2-й рік поспіль на ринку відсутнє постачання продукції із херсонської області, фермери Західної України масово збільшили площі під насадженнями білоголової капусти. В результаті, саме за рахунок вітчизняного виробництва вдалося стабілізувати ринок капусти та вивести обсяги майже на довоєнний рівень, компенсувавши відсутність херсонської продукції.
Ця ситуація знаходить підтвердження і в цінах на капусту. Станом на початок жовтня 2023, середня вартість білоголової капусти на найбільшому гуртовому ринку Західної України ОРСП "Шувар" у місті Львів є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін на капусту в аналогічний період.
"За свідченнями фермерів-виробників, з початку жовтня попит на капусту дещо активізувався, пояснюється це, перш за все, сезонними факторами – початком сезону шаткованої капусти та ростом попиту на сировину. Варто зазначити, що за останній тиждень вартість білоголової капусти зросла, в середньому, на 1-1,5 грн до рівня 6-8 грн/кг, але все ще залишається нижчою, ніж була зафіксована в аналогічний період минулого року. На даний момент ціна залишається ринковою", – сказала Попович.
Фермери допускають, що впродовж жовтня-листопада можливе подальше цінове зростання, яке буде також зумовлено тим, що основні обсяги продукції вже майже розпродані, відповідно пропозиція на ринку буде поволі зменшуватися. Вже орієнтовно із кінця січня-початку лютого, в залежності від погодніх умов фермери почнуть відкривати сховища та розпродувати капусту, закладену на зберігання.
Як повідомляв раніше OBOZREVATEL, українцям у магазинах та на ринках дуже часто підсовують неякісні ковбаси, а також ковбасні та м'ясні продукти. Однак можна легко самостійно перевірити якість продукції.
Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!