Космічна еволюція. Учені зафіксували момент, коли починають формуватися планети
Космічна еволюція. Учені зафіксували момент, коли починають формуватися планети

Космічна еволюція. Учені зафіксували момент, коли починають формуватися планети

Наземний телескоп ALMA зробив знімок протопланетного диска, в якому незабаром сформуються нові планети.

У космосі можна виявити дуже мало повністю однакових планет. Але всі вони народжуються одним і тим самим способом. Цей процес відбувається в протопланетних дисках, які оточують дуже молоді зірки. За допомогою телескопа ALMA вчені змогли побачити той самий момент, коли в протопланетному диску зірки DG Тельця, коли ці планети тільки починають свою появу, пише Universe Today.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Після появи зірок і молекулярних хмар, частина речовини, що залишилася, починає кружляти навколо цих дуже молодих зірок у вигляді протопланетних дисків. Усередині дисків матерія починає злипатися в планетезимали, з яких з'являться планети. Завдяки процесу накопичення матерії в дисках стають видимими прогалини у вигляді смуг. Але побачити те, що відбувається всередині протопланетних дисків непросто, оскільки величезна кількість пилу зменшує яскравість більшої частини світла. Але телескоп ALMA може вловити найтьмяніше випромінювання.

Важливо Космічні розрахунки: як астрономи дізнаються вік планет і зірок

Як ідеться в новому дослідженні, опублікованому у виданні Astrophysical Journal, наземний телескоп спостерігав за тим самим моментом, коли починають формуватися планети в протопланетному диску, що оточує зірку DG Тельця, якій лише 1 млн років. Тобто вчені отримали зображення гладенького диска, в якому скоро утворюються нові планети, на що вказує багато ознак.

Протопланетний диск зірки DG Тельця
Фото: Universe Today

Науковці з'ясували, що незважаючи на те, що протопланетний диск видається повністю гладеньким і тонким, все ж рівень розподілу пилу в ньому змінюється на відстані від 40 до 45 астрономічних одиниць від зірки. Вчені побачили ознаки існування тут складних органічних молекул на основі вуглецю. Вважається, що ці молекули відіграють важливу роль у появі життя. Але поки планети навколо цієї зірки не сформуються, складно сказати, яку роль в еволюції планети відіграють ці молекули. Тим більше, що їх виявили на дуже великій відстані від зірки.

Інші протопланетні диски, знімки яких зробив телескоп ALMA
Фото: Universe Today

Фокус уже писав про те, що космічний телескоп Вебб зробив несподіване відкриття в супутнику Чумацького Шляху. Вчені з NASA показали нове зображення галактики Мала Магелланова Хмара і з'ясували, що в ній знаходиться набагато більше важких хімічних елементів, ніж вважалося раніше.

Як уже писав Фокус, виявилося, що дископодібні галактики не були винятковим явищем у ранньому Всесвіті. Вважалося, що такі галактики не могли з'явитися протягом декількох мільярдів років, але нові спостереження показали, що насправді в ранній історії Всесвіту їх було багато. Таким чином нове відкриття змінює уявлення про еволюцію космосу.

Також Фокус писав про те, що китайські астрономи змогли зловити новий радіосигнал з космосу. Джерела таких сигналів досі невідомі, але за останні роки їх вловили вже кілька сотень.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader