Диверсант ГРУ Росії спробував підірвати АЗС у Харкові: чим усе закінчилося
Диверсант ГРУ Росії спробував підірвати АЗС у Харкові: чим усе закінчилося

Диверсант ГРУ Росії спробував підірвати АЗС у Харкові: чим усе закінчилося

Зловмисника спіймали, коли той закладав вибухівку під бочку з газом на одній із харківських АЗС.

СБУ і Нацполіція спіймали на гарячому диверсанта Головного розвідуправління Росії, який хотів підірвати декілька АЗС у Харкові та інших областях України.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Контррозвідка СБУ разом з Департаментом карного розшуку Нацполіції провели багатоходову спецоперацію і затримали в Харкові диверсанта російського ГРУ. За вказівкою цієї спецслужби він готував підриви двох автозаправок у Харкові та інших регіонах України.

Задля диверсій зловмисник планував використати саморобну вибухівку, яку зберігав у спеціально облаштованому схроні в одному з лісових масивів Харківщини.

Яка була мета підривів АЗС

"Відповідно до задуму російської воєнної розвідки, підриви резервуарів з пальним на АЗС мали призвести до численних жертв серед цивільного населення та поширення панічних настроїв у прикордонних регіонах", – пояснили в СБУ.

Правоохоронці спіймали диверсанта прямісінько під час закладання ним вибухівки під бочку з газом на одній із харківських АЗС. Під час затримання було одразу деактивовано вибухівку зловмисника, яка складалася з 2,5 кг пластиду та годинникового механізму з електродетонатором.

Окрім цього, викрито факти причетності затриманого до скоєння серії інших диверсій на Харківщині. Серед них – підрив колії на залізничній станції та вибухи на двох місцевих АЗС.

Що відомо про затриманого в Харкові диверсанта

За даними слідства, російським диверсантом виявився експрацівник розформованої міліції. Він через суд намагався поновитися на колишній посаді. А після початку повномасштабного вторгнення зловмисника дистанційно завербував представник російської воєнної розвідки.

Під час обшуків у затриманого знайшли:

  • майже 5 кг пластиду;
  • детонатори;
  • годинниковий механізм до вибухівки;
  • 2 бойові гранати Ф-1 та РГД-5;
  • револьвер;
  • майже 900 тис. грн готівки.

Слідчі СБУ планують повідомити затриманому про підозру за ст. 113 та ст. 263 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

  • Обшуки у мера Мукачева: в СБУ розповіли подробиці справи – фото
  • Жив на Чернігівщині і вів бізнес з "Росатомом" та РФ – підприємцю оголосили підозру
  • Нардеп отримав підозру через розкрадання газу на 2,1 млрд грн – що відомо
Джерело матеріала
loader