10 кращих фільмів про Рим
10 кращих фільмів про Рим

10 кращих фільмів про Рим

Кінокритики Британського кіноінституту склали список із десяти фільмів різних років, у яких найбільш детально зображається Рим. У добірку увійшли картини останніх 60 років.

Три монети у фонтані (1954) Жан Негулеско

Три американки працюють у Римі. Одна вже давно закохана в свого боса, солодкомовного письменника, який у відповідь «ні в зуб ногою». Інша, порушуючи строгі правила, крутить роман з італійцем. Третя, новенька, зустрічає справжнього принца і буквально втрачає голову. Кожна з них сподівається відшукати щастя в Римі, вони кидають монетки в фонтан Треві, і… як співає у фільмі Сінатра – три монетки в фонтані, кожна на щастя, але кому пощастить?

Затемнення (1962) Мікеланджело Антоніоні

Вітторія перетікає по життю з одних обставин в інші: чоловік – подруга – інший чоловік – сусідка … Відходи – приходи – зустрічі – розповіді… Все це, як хмари, що пропливають по небу: ось вони є, а через мить – уже немає. Нічого особливого, акцентованого. Життя проживається. Танець-лицедійство: вода в чані, трісочки на сухій землі, затемнення…

Мама Рома (1962) П’єр Паоло Пазоліні

Це історія матері, «руками якої суспільство вбиває її власного сина».
Фільм засновано на особистих драматичних переживаннях кінорежисера, який прибув у Рим із рідної провінції Фріулі. У вічному місті його вразила не велична краса античного центру, а жорстокі звичаї мешканців околиць, у яких і розвивається дія фільму. Головною героїнею стала повія на прізвисько «Мама Рома».

Бум (1963) Вітторіо Де Сіка

Комедія про 1960-і. У ці роки в Італії мріяли розбагатіти якомога швидше. Альберто Сордо грає роль псевдо-бізнесмена, який задовольняє бажання дружини до розкоші і «гідного життя», який потрапив у великі борги. У розпачі він погоджується продати дорогоцінну частину свого тіла за велику суму грошей. Але перед операцією, він панікує.

Птах із кришталевим оперенням (1969) Даріо Ардженто

Маніяк і його чорні справи з’являються у стародавньому і такому беззахисному місті Римі, і немає пощади одиноким жінкам, якщо вони не мають у цю пізню годину супутника, здатного відстояти не тільки їх честь, а й життя. Одного разу по нічному Риму брів нудьгуючий американський літератор. І ось він стає випадковим свідком звірячого злочину в картинній галереї – постраждала дружина господаря…

Рим (1972) Федеріко Фелліні

Імпресіоністська ода його минулого, сьогоденню і майбутньому в формі феєричної фантазії без жодного сюжету. Карнавальне буйство життя в її різноманітних проявах, помічених пильним поглядом Художника, який вносить у загальну хаотичну картину свої власні спогади і переживання.

Живіт архітектора (1987) Пітер Грінуей

Американський архітектор приїжджає разом із дружиною Луїзою в Рим, щоби підготувати виставку, присвячену вже забутому французькому архітекторові Буллі. На цю подію він чекав 10 років. І ось, звіряючи своє життя з біографією Буллі, він задається питаннями: чи є у його вагітної дружини роман із молодим залицяльником? Чи не хоче дружина отруїти його? І чи немає у нього раку шлунка?

Талановитий містер Ріплі (1999) Ентоні Мінгелла

Том Ріплі знав, що рано чи пізно він проб’ється вгору. Одного разу, після випадкового знайомства, один із найбагатших людей Америки дає Тому доручення з’їздити в Італію і переконати його сина, що тринькає гроші в Європі, повернутися в Штати… Незабаром Том уже знайомиться з Дікі Грінліфом і Мардж. Їх розкішне життя зачаровує Тома. А пізніше обставини складаються так, що він вирішує зайняти місце Дікі.

Дивовижний (2008) Паоло Соррентіно

Історія про легендарного італійського прем’єр-міністра Джуліо Андреотті, який пропрацював на цьому місці чи то шість, чи то сім термінів. Він знаменитий своїм почуттям гумору і чи то зв’язками з мафією, чи то, навпаки, тим, що мафія озброїлася проти нього. Різноманітні смерті, привиди, інтриги, агресивний монтаж і ще більш агресивний саундтрек, а посеред усього цього – маленький смішний чоловічок, майже безпристрасний.

Джанні і жінки (2011) Джованні Ді Грегоріо

Джанні уже за шістдесят, але він усе ще міцний звичайний чоловік, спокійний і добрий характером. Одного разу його приятель Альфонсо повідомляє йому, що всі його знайомі по сусідству, в тому числі і старша за нього, мають щонайменше одну коханку. Вражений цим відкриттям Джанні приступає до дій, але все виявляється не так просто, як здавалося.

Джерело матеріала
loader
loader