10 документальних фільмів, що змінюють світогляд
10 документальних фільмів, що змінюють світогляд

10 документальних фільмів, що змінюють світогляд

Документальні фільми часто допомагають прояснити картину світу. Вони відкривають куточки нашої планети, до яких нам не дістатися в звичайному житті. Дають можливість поспілкуватися з філософами. Роз’яснити для себе передові ідеї, які керували людством в різні епохи. Ми відібрали десятку картин, які дуже ясно дають зрозуміти в якому світі ми сьогодні живемо.

Земляни (2005)

Потворна правда, яку показав громадськості Шон Монсон, дуже точно і детально розкриває зв’язок людини і природи, демонструючи реальне ставлення людства до флори і фауни. Фільм піднімає теми расизму, сексизму, видової дискримінації та прав тварин.

Деякі сцени з фільму можуть викликати суперечливі відчуття, але рівень усвідомленості після перегляду стає на порядок вищим.

Океани (2009)

Фільм демонструє могутність підводного світу, справжню красу мовчазних океанів, розкутість і витонченість їхніх мешканців.

Картина створена за допомогою новітніх розробок і революційних технологій. А оригінальний авторський підхід допомагає глядачу залишається один на один зі своїми думками і абстрагуватися від суєти.

Самсара (2011)

Фільм проносить свого глядача через всі континенти, побувавши в більш ніж двадцяти країнах. Демонструє справжнє обличчя сучасного світу, де є місце примхам природи, промисловим катастрофам, місцям, в яких час застиг на століття, яскравим контрастам і винятковим красотам.

Стрічка показує складність життя у всіх можливих площинах та рязючу опозицію сусідніх культур.

Кояніскаці (1982)

Стрічка лише пропонує образи, що обігруються в часі і просторі, щоб показати глядачеві світ, в якому він живе, під різними кутами зору. Деталі цього фільму нібито розкривають очі, допомагаючи вислизнути з лап дисгармонії. Дарують відчуття трагічної невідповідності між величчю природи і марнотою людського життя, що прирікає людей на самотність.

Стрічка містить велику кількість фрагментів, знятих за технологією уповільненої зйомки. У ній немає дикторського та акторського тексту, втім важливу роль відіграє музичне оформлення, яке створює атмосферу фільму. Останні кадри фільму пояснюють, що в перекладі з індіанської мови «кояаніскаці» означає безладне, божевільне життя, що знаходиться на межі розпаду та вимагає якісних змін.

Мікрокосмос (1996)

Фільм французьких біологів розповідає про один день з життя комах, де мікроскопічне життя поєднується з прекрасними пейзажами. У мікросвіті туляться фантастичні створення, які оточені непрохідними нетрями трав’яних заростей, величезними краплями роси і невідомістю.

Звичайні для людини явища природи, такі як дощ, вітер, туман, показані у фільмі так, як їх сприймають комахи. Принципи їхнього життя викликають справжнє захоплення. Тут діють зовсім інші фізичні закони, мікрокосмос залитий ірреальним світлом та невідомими звуками.

Птахи (2001)

Фільм Жака Перрена розповідає про тривалий, насичений подіями шлях перелітних птахів з різних куточків планети. Частина фільму знята безпосередньо в повітрі, зовсім близько до птахів. Це створює унікальні образи і , певною мірою, дозволяє відчути ефект справжньої присутності.

Фільм змушує нас по-новому поглянути не тільки на навколишній світ, а й на самих себе. Адже ця стрічка не тільки про птахів, а й про людей. Вона дозволяє повернутися до тих витоків, коли світ був єдиний і неподільний.

Хронос (1985)

У цьому фільмі розповідатиметься про основну динамічну складову людства – час.  Глядач зможе задуматися про своє місце у Всесвіті, усвідомити всю творчу силу і відчути безмежність власного потенці алу.

Все завдяки прекрасним природнім пейзажам, які безсумнівно обдаровують почуттям ейфорії, та глибокій історії з чудовим музичним супроводом.

Космос: персональна подорож (1980)

Карл Саган вважається найбільшим популяризатором науки 20-го століття. На його фільмах і книгах виросло ціле покоління.

У серіалі з тринадцяти епізодів Карл розповідає про безліч цікавих наукових тем: від походження життя до місця людства у Всесвіті. Центром оповіді є космос: як влаштований, як вивчався, ким. Але розповідаючи про це, Саган постійно відволікається на суміжні теми.

Дух часу (2007)

Фільм дає унікальний аналіз численних фактів маніпуляції суспільною свідомістю з найдавніших часів до сьогодення і примушує задуматися, а чи такий світ, яким нас навчили його уявляти?

У стрічці піддається критиці християнство, пояснюються події 11 вересня 2001 року, розкривається сутність Федеральної резервної системи США, а також іде мова про групу банкірів, яка маніпулює засобами масової інформації і світовою валютною системою з ціллю створення єдиного світового уряду.

Дім (2009)

У фільмі зображено різноманіття життя на Землі та те, як люди порушують екологічний баланс. Стрічка майже повністю складається з демонстрації різноманітних місць Землі з висоти пташиного польоту. Голос за кадром розповідає про екологічні катастрофи, що загрожують планеті, на прикладі тих, що відбуваються сьогодні.

Джерело матеріала
loader
loader