Конституційний суд Грузії дозволив розпочати процес імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі
Конституційний суд Грузії дозволив розпочати процес імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі

Конституційний суд Грузії дозволив розпочати процес імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі

Конституційний суд обговорював це конституційне подання керівної партії "Грузинська мрія" протягом трьох днів. Голова Конституційного суду Грузії Мераб Турава заявив, що висновок є остаточним і не підлягає оскарженню або перегляду.

"Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 31 серпня 2023 року під час своїх робочих візитів за кордон 1 і 6 вересня здійснила свої представницькі повноваження у сфері зовнішніх відносин без згоди уряду Грузії, порушивши тим самим положення підпункту "а" 1-го пункту 52-ї статті Конституції Грузії. Суд дійшов висновку, що це є порушенням Конституції з метою 48 статті Конституції Грузії", – повідомив голова Конституційного суду Грузії.

Після відповідного рішення Конституційного суду Грузії питання про імпічмент президентки буде передане до парламенту. Керівна партія "Грузинська мрія" може ініціювати голосування за імпічмент Зурабішвілі. Для схвалення необхідно 100 голосів.

Що цьому передувало

  • Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відвідала Німеччину, однак ця поїздка не була ухвалена урядом. Це викликало обурення у керівної партії "Грузинська мрія". Тому 1 вересня оголосили про запуск процедури імпічменту президентки.
  • Натомість Саломе Зурабішвілі запевнила, що європейське турне, яке вона запланувала на вересень – листопад і яке відмовилась підтверджувати партія, допоможе країні на шляху інтеграції до ЄС. Мовиться про візити до Німеччини, Швейцарії, Польщі, Бельгії, Данії, Болгарії та Чехії.
  • Зауважимо, що президентка Грузії планувала прибути в Україну з візитом 22 – 24 серпня вперше від початку повномасштабного вторгнення. Однак парламент Грузії не схвалив це рішення.
Джерело матеріала
loader
loader