Сотні жертв в лікарні у Газі. ХАМАС та Ізраїль обмінялися звинуваченнями, що відомо зараз
Сотні жертв в лікарні у Газі. ХАМАС та Ізраїль обмінялися звинуваченнями, що відомо зараз

Сотні жертв в лікарні у Газі. ХАМАС та Ізраїль обмінялися звинуваченнями, що відомо зараз

Західні лідери закликають не робити поспішних висновків та розібратися

Масштабний вибух у баптистській лікарніАль-Ахлі Аль-Арабі у центрі сектору Газа став справжнім шоком, коли у мережі з'явилися світлини летальних наслідків з закривавленими та розірваними тілами, багато з яких належали маленьким дітям. На момент вибуху будівля була переповненою пораненими палестинцями та слугувала сховком для вимушених переселенців. Загинули сотні, принаймні так каже палестинська сторона.

Терористи ХАМАСу звинуватили у завданні авіаудару Ізраїль, натомість ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїля) має іншу версію — мовляв, це була ракета, яку запустили палестинські бойовики "Ісламський Джихад" у бік Ізраїлю і промахнулися, влучивши у свою ж лікарню.

Втрати після вибуху

Що це було. Версія Ізраїлю

Ізраїльський ЦАХАЛ каже, що лікарня Аль-Ахлі була зруйнована внаслідок вибуху ракети, яку випустило угрупування "Ісламський джихад", про це свідчать їхні розвіддані. А МЗС країни зголосився надати у Раді безпеки ООН конкретні докази своєї непричетності до атаки по лікарні.

"Аналіз оперативних систем ЦАХАЛу показує, що терористи здійснили ракетний залп у секторі Газа, ракети пролітали в безпосередній близькості від лікарні Аль-Ахлі в секторі Газа в момент удару по лікарні", — йдеться у заяві.

Армія оборони Ізраїлю оприлюднила кадри з дрона, які, на їхню думку, доводять, що вибух у госпіталі Аль-Ахлі в секторі Газа не був спричинений їх боєприпасами, які залишили б воронку, а не палаючу автостоянку й уламки осколків дахи. На відео показано зображення стоянки лікарні, де стався вибух. На зображеннях видно, що в результаті вибуху в цьому районі виникла велика пожежа, але кратера немає. За словами армії, ізраїльські удари зазвичай залишають великі діри в землі.

Також опубліковане відео з камери спостереження, зняте, як стверджується, з населеного пункту Нетів Ха-Асара біля північного кордону сектора Газа. Там видно залп із багатьох ракет з правого боку (тобто звідкись із тих частин Гази, що ближче до моря) вліво, у напрямку південних районів Ізраїлю. Через кілька секунд після того, як вогняні хвости ракет зникають у небі, внизу приблизно під траєкторією ракет лунає потужний вибух.

Крім того, Армія оборони Ізраїлю опублікувала запис перехопленої телефонної розмови між двома бойовиками ХАМАСу, які обговорювали ракету "Ісламського джихаду", яка дала осічку та впала на лікарню Гази. На записі один з чоловіків каже, що вперше бачить, як падає подібна ракета, шрапнель від неї не така, як ізраїльська.

Версія палестинців

Представники Гази звинуватили в авіаударі ізраїльських військових. Міністерство охорони здоров'я Палестини заявило, що щонайменше 471 особа загинула внаслідок того, що вони вважають авіаударом ізраїльської авіації.

Сам "Ісламський джихад" відкинув заяви ЦАХАЛу про їхню причетність, звинувативши Ізраїль у "намаганні уникнути відповідальності за жорстоку різанину, яку він скоїв". Угруповання вказало на наказ Ізраїлю про евакуацію Аль-Ахлі та його попередні бомбардування лікарняного комплексу як доказ того, що лікарня була ізраїльською ціллю. У ньому також зазначено, що масштаб вибуху, кут падіння бомби та ступінь руйнування вказують на Ізраїль.

ХАМАС каже, що Ізраїль несе пряму відповідальність за обстріл лікарні, мовляв, обстріл був із застосуванням американської вогневої сили, доступної тільки Ізраїлю.

Водночас версію палестинців критикують за те, що тут не вистачає деяких важливих деталей, як-от, зруйнована будівля лікарні, що мало б статися після удару ракети. Будівля лікарні ціла, згоріли тільки машини на парковці. А цифри жертв можуть бути завищеними.

Теги за темою
США Ізраїль Іран
Джерело матеріала
loader
loader