Tesla розпочне поставки електричного пікапа Cybertruck 30 листопада
Tesla розпочне поставки електричного пікапа Cybertruck 30 листопада

Tesla розпочне поставки електричного пікапа Cybertruck 30 листопада

Після багатьох років затримок та редизайну Tesla Cybertruck нарешті з’явиться на дорогах загального призначення — вже цього святкового сезону.

Допомагаємо

Поставки кіберпікапа для вибраних клієнтів стартують 30 листопада, до того, як на гігафабриці в Техасі наступного року стартує повне виробництво.

Q3 Shareholder Update → https://t.co/sXBSeLibSL

Highlights

Cybertruck production remains on track for later this year, with first deliveries scheduled for November 30th at Giga Texas.

Production of our higher density 4680 cell is progressing as planned & we continue building… pic.twitter.com/FqpseLujaA

— Tesla (@Tesla) October 18, 2023

Водночас Tesla переробляє електричну архітектуру Cybertruck до стандарту 800 вольтів на заміну 400 вольтам у вже існуючій лінійці. Подібну використовують дорогі та продуктивні електроавтівки — від Audi e-Tron до GMC Hummer EV — і вона дає змогу заряджатись з вищою швидкістю.

«Багато людей в захваті від кібервантажівки. І я теж», — сказав Маск журналістам у середу. «Я керував автомобілем, це чудовий продукт. Будуть величезні проблеми з тим, щоб досягти масштабного виробництва Cybertruck , а потім зробити його грошовий потік позитивним».

У липні Tesla нарешті виробила перший Cybertruck на заводі в Техасі. Планувалось, що поставки кіберавтівки розпочнуться ще у 2021 році, однак дату кілька разів посунули, аби змінити певні компоненти та функціональність. Нині на кіберпікап оформлено понад 1,9 млн попередніх замовлень, хоча він і надходить із затримкою у два роки.

Маск казав, що в майбутньому Tesla планує випускати чверть мільйона Cybertruck на рік, але це станеться лише після 2024 року.

З моменту першого оголошення інші автовиробники випустили власні електричні пікапи, зокрема Ford з F-150 Lightning і Rivian з R1T.

Загалом поставки існуючих моделей Tesla знизилися приблизно на 7%, або 30 000 одиниць, у порівнянні з другим кварталом, однак все ще вищі, ніж торік — приблизно на 100 000 одиниць.

Автовиробник неодноразово знижував ціни цього року — у березні та вересні, і ще раз на початку жовтня. Для порівняння: модель X у 2023 році продавалася за $120 990, а нині коштує $79 990. Моделі S (зараз $74 990), Y ($52 490, зниження на 24% порівняно з січнем) і 3 ($38 990, зниження на 17%) зазнали аналогічного падіння цін.

Раніше Маск пояснював свою готовність знизити ціни та терпіти зниження маржі, якщо це призведе до збільшення обсягу продажів.

«Я вважаю, що є сенс пожертвувати маржею на користь більшого виробництва автомобілів», — сказав він у липні.

У жовтні Tesla заявила, що послідовне зниження обсягів було викликано «запланованими простоями для модернізації заводу».

Цільовий обсяг виробництва на 2023 рік у розмірі близько 1,8 мільйона автомобілів залишається незмінним для компанії. У третьому кварталі автовиробник поставив близько 435 059 автомобілів по всьому світу.

Компанія також продовжує збільшувати свої інвестиції в розробку штучного інтелекту, «більш ніж подвоївши» обсяг обчислювальної потужності для навчання систем ШІ для автомобілів і Optimus, порівняно з другим кварталом. Повідомляється, що робот Tesla Optimus отримає оновлене апаратне забезпечення та навчається за допомогою штучного інтелекту, а не «жорстко закодованого» програмного забезпечення.

Джерело: The Verge, Engadget

Теги за темою
Tesla
Джерело матеріала
loader