Між сектором Гази та Єгиптом запрацював пункт пропуску
Між сектором Гази та Єгиптом запрацював пункт пропуску

Між сектором Гази та Єгиптом запрацював пункт пропуску

Єгипет відкрив пункт пропуску "Рафах" на кордоні з сектором Гази. Це єдиний шлях, яким можна доправляти у Газу гуманітарну допомогу та через який є можливість евакуйовувати людей.

Вранці 21 жовтня через "Рафах" пройшли перші вантажівки з гуманітарною допомогою, шанс на евакуацію з анклаву отримали іноземці, які опинилися у секторі Гази у пастці. Про відкриття КПП повідомлило видання Al Arabiya.

"Перший конвой вантажівок з гуманітарною допомогою починає в'їжджати в сектор Газа черезприкордонний пункт "Рафах" в Єгипті", – зазначено у повідомленні видання, що з'явилося у соцмережі Х о 10:16.

Між сектором Гази та Єгиптом відкрився пункт пропуску "Рафах" — єдиний, через який можуть доставляти гуманітарну допомогу ій евакуйовувати людей.

За даними посольства США в Ізраїлі, КПП "Рафах" було відкрито о 10 годині ранку 21 жовтня за місцевим часом. Водночас американські дипломати зазначили, що не знають, як довго він буде відкритий для виїзду з Гази іноземців.

"Ми очікуємо, що багато людей спробують перетнути кордон, якщо кордон відкриється, а громадянам США, які намагаються в'їхати до Єгипту, слід очікувати потенційно хаотичної та безладної обстановки по обидва боки кордону... Ситуація залишається динамічною та нестабільною, а ситуація в галузі безпеки непередбачувана. Вам слід оцінити свою особисту безпеку, перш ніж вирішити рухатися до кордону або намагатися його перетнути", – застерегли у посольстві США.

Попередньо, за даними ізраїльських ЗМІ, перехід працюватиме до 16:00.

Наразі у секторі Гази перебувають близько 300 українців. Евакуювати їх з анклаву до відкриття переходу можливості не було.

Між сектором Гази та Єгиптом запрацював пункт пропуску

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що з Ізраїлю до Румунії вилетів четвертий літак з українцями. На ньому додому повернулися ще 79 громадян нашої держави.

Тим часом українці, що на момент початку війни між Ізраїлем і ХАМАС перебували у секторі Гази (а їх, за словами посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука, там 298 осіб), повернутися на батьківщину наразі не можуть. Разом з громадянами інших держав вони змушені чекати відкриття Єгиптом пункту пропуску.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader