Зброї на всіх не вистачить? США передали Ізраїлю частину "українських" снарядів — ЗМІ
Зброї на всіх не вистачить? США передали Ізраїлю частину "українських" снарядів — ЗМІ

Зброї на всіх не вистачить? США передали Ізраїлю частину "українських" снарядів — ЗМІ

Через напад ХАМАС на Ізраїль Україна недоотримає десятки тисяч снарядів

Хоча в США кажуть, що ставляться з однаковою серйозністю до війни в Україні та Ізраїлі і мають достатню кількість зброї, щоб підтримувати обидві країни, але деякі заяви Пентагону порушують питання, чи це дійсно так.

Як повідомляє The NYT, хоча війна в Україні кардинально відрізняється від війни в Ізраїлі, але є речі, яких відчайдушно потребують обидві країни. Зокрема до таких належать 155-мм артилерійські снаряди.

"Представник Міністерства оборони заявив, що десятки тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів, обіцяних Україні, будуть перенаправлені до Ізраїлю", — йдеться у матеріалі.

Річ у тому, що багато снарядів в Україну надходили зі складів США на Близькому Сході та безпосередньо в Ізраїлі. Оскільки вони спочатку розміщувалися там для допомоги Тель-Авіву у разі війни, то не дивно, що за нинішніх умов в Україну вони не потраплять.

Хоча джерела видання кажуть, що через різний характер війни потреби України та Ізраїлю сильно різняться, але деякі позиції все ж таки збігатимуться і йдеться не лише про артилерійські снаряди.

Йдеться також про "розумні бомби" — тип авіаційних боєприпасів, які завдяки GPS-наведенню здатні з високою точністю вражати наземні цілі. Втім, враховуючи те, що Ізраїль встиг закупити з 2010 року 8500 бомб такого типу, а на складах Пентагону ще є близько 34 тисяч бомб, швидше за все, якщо конкуренція за них і почнеться, то нескоро.

А от із переносними зенітно-ракетними комплексами "Stinger" ситуація може бути інакше, оскільки вони добре підходять для ізраїльських умов міських боїв і для боротьби з численними повітряними цілями росіян на широкому фронті в Україні. За словами експертів, такі системи виробляються в обмежених кількостях і поставляються не лише в Україну та Ізраїль, а й до Тайваню для посилення безпеки перед загрозою вторгнення Китаю.

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 мільярдів доларів додаткового фінансування для України та Ізраїлю. Для допомоги нашій країні планується виділити 61,3 млрд. доларів.

Теги за темою
Україна США Ізраїль
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader