До викрадення "скіфського золота" на 60 мільйонів євро причетний представник УПЦ МП
До викрадення "скіфського золота" на 60 мільйонів євро причетний представник УПЦ МП

До викрадення "скіфського золота" на 60 мільйонів євро причетний представник УПЦ МП

Служба безпеки України розповіла подробиці викриття транснаціонального злочинного угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби "Скіфського золота" для продажу в ЄС.

Як повідомиили в СБУ, у результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримано п'ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих - представник УПЦ МП з України.

Зазначається, що зловмисники намагались "легалізувати" викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

"Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх "на гарячому" під час перевезення українських артефактів. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України", - заявили в СБУ.

Викрадення "скіфського золота" з України

Як повідомляв УНІАН, іспанська поліція вилучила викрадені в Україні старовинні золоті артефакти "скіфського золота" вартістю 60 мільйонів євро (63,6 мільйона доларів). 

Поліція повідомила, що 11 предметів, в основному ювелірні вироби, включаючи складні намиста, браслети та сережки, датуються греко-скіфським періодом між 8-м і 4-м століттями до нашої ери.

Артефакти експонувалися в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках і були незаконно вивезені з України в 2016 році, йдеться в заяві поліції, при цьому назва музею не вказується.

Правоохоронці повідомили, що артефакти мали підроблені документи, щоб виглядати так, ніби вони належать Українській православній церкві.

Теги за темою
СБУ Іспанія
Джерело матеріала
loader
loader