Замішаний представник УПЦ МП: нові деталі історії зі "скіфським золотом" в Іспанії
Замішаний представник УПЦ МП: нові деталі історії зі "скіфським золотом" в Іспанії

Замішаний представник УПЦ МП: нові деталі історії зі "скіфським золотом" в Іспанії

Зловмисників затримали "на гарячому" під час перевезення експонатів

У СБУ повідомили подробиці затримання контрабандистів, які у Мадриді (Іспанія) хотіли продати "Скіфське золото" з України більш ніж на 60 млн. євро. Його було незаконно вивезено з нашої країни кілька років тому.

Про це повідомляється у Telegram-каналі Служби безпеки України. Загалом у ході міжнародної спецоперації у Мадриді було затримано п’ятьох учасників банди. Серед них – представник УПЦ (МП) з України.

У контрабандистів вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини України на суму понад 60 млн євро. Серед них — дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, ці люди нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період з 2014 по 2020 роки. Там вони намагалися "легалізувати" їх під виглядом купівлі іноземними колекціонерами з наступним перепродажем на чорному ринку.

Зловмисників затримали "на гарячому" під час перевезення артефактів. Триває розслідування, на вилучені предмети давнини накладено арешт. Експертиза підтвердила, що вони є частиною культурної спадщини України. Встановлюється місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", які були викрадені з нашої країни.

Нагадаємо, раніше в національній поліції Мадрида повідомили, що ці прикраси експонувалися у київському музеї у 2009-2013 роках та були незаконно вивезені з України у 2016 році. Правоохоронці не уточнили, про який саме музей йдеться. Експонати мали фальшиві документи. За ними все мало виглядати так, нібито артефакти належать українській православній церкві.

Теги за темою
СБУ Іспанія
Джерело матеріала
loader
loader