Українці обурені: на реставрацію Софійського собору під час війни виділять 80 млн грн
Українці обурені: на реставрацію Софійського собору під час війни виділять 80 млн грн

Українці обурені: на реставрацію Софійського собору під час війни виділять 80 млн грн

Національний заповідник "Софія Київська" оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів собору. Загальна вартість робіт становить 79 млн 203 тис грн, випливає з даних системи "Прозорро".

Джерелами фінансування робіт є державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд. Реставрація куполів триватиме до 2028 року. 

З усім тим, така витрата грошей не знайшла підтримки серед українців. Так, з приводу недоречності фінансування таких робіт під час війни до Держаудитслужби звернулася Спілка ветеранів війни.

"Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля недоречна, неефективне, несвоєчасне, необгрунтоване використання бюджетних коштів", - йдеться у зверненні спілки.

Тендерні скандали

З початку літа в Україні не вщухали скандали щодо того, як та у якій кількості місцеві органи влади витрачають бюджетні кошти під час війни, наприклад, держава вже закуповувала овочерізки по 130 тисяч гривень за штуку. 

Це викликало обурення українців, і уряд запропонував перенаправити податки з доходів військовослужбовців на потреби армії. 

20 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект у першому читанні, але він ще не прийнятий в цілому.

Тендерні скандали не вщухають. Так, з 22 по 27 жовтня в системі "Прозорро" було оприлюднено 75 тисяч повідомлень про закупівлі на суму 15,17 млрд грн. Чверть від всіх закупівель - 3,7 мільярда гривень - припало на ремонти доріг та мостів.

Теги за темою
Новини України Гроші Економіка
Джерело матеріала
loader
loader