365 днів неймовірної спеки. Вчені назвали найспекотніший рік за всю історію
365 днів неймовірної спеки. Вчені назвали найспекотніший рік за всю історію

365 днів неймовірної спеки. Вчені назвали найспекотніший рік за всю історію

Кілька місяців нинішнього року вже визнано найспекотнішими за всю історію спостережень і тепер учені вважають, що 2023 рік загалом стане рекордно спекотним.

Роками вчені попереджають, що людство необоротно зіткнеться з наслідками кліматичної кризи: цьогоріч на Землю вже обрушилися рекордні температури поверхні океану і повітря, масштабні лісові пожежі та екстремальні шторми. Але, судячи з усього, далі може стати ще гірше, пише The Guardian.

Раніше вчені вже заявили, що липень 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень, саме в цей період людство зіткнулося з неймовірними хвилями спеки. Однак тепер дослідники зі Служби зі зміни клімату Copernicus також виявили, що листопад 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень: середня глобальна температура була на 1,7°C вищою за рівень кінця 1800-х років.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами заступника директора Служби зі зміни клімату Copernicus Саманти Берджесс, вчені з майже повною впевненість можуть сказати, що 2023 рік загалом стане найтеплішим роком за всю історію спостережень. Відомо, що вже зараз середня глобальна температура на 1,43°C вища за середній доіндустріальний рівень. У результаті вчені вкотре нагадують, що амбітні дії щодо боротьби зі зміною клімату мають бути вжиті невідкладно.

Показано глобальну аномалію приземної температури повітря кожного жовтня з 1940 по 2023 рік
Фото: засуха

Дані спостережень свідчать про те, що спалюючи викопне паливо і руйнуючи природу, люди раз у раз викидають в атмосферу гази, що утримують тепло. У результаті з часів промислової революції середня глобальна температура Землі піднялася на 1,2°C.

Дослідники Copernicus також помітили, що глобальна температурна аномалія в жовтні була другою за величиною за всі місяці в наборі даних і поступилася лише вересню. За словами вченого-кліматолога з Імперського коледжу Лондона Фридерика Отто, сьогодні ми спостерігаємо рекордно спекотний рік, який приніс рекордні людські страждання. У 2023 році людство зіткнулося з сильними хвилями тепла і посухи, які лише посилилися цими екстремальними температурами. У результаті нестерпна спека стала причиною смерті тисяч людей.

За словами вченого-метеоролога з Університету Редінга Акшая Деораса, рекордно спекотний жовтень 2023 року став ще одним невдалим прикладом, що показує, як температурні рекорди б'ються з величезним відривом. Дослідники сходяться в одному: глобальне потепління через збільшення парникових газів і Ель-Ніньйо, що панує в Тихому океані, дуже сильно б'ють по планеті.

Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали найспекотніший період на планеті.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader