NASA разом з японцями готується запусти в космос супутник з дерева: названо дату
NASA разом з японцями готується запусти в космос супутник з дерева: названо дату

NASA разом з японцями готується запусти в космос супутник з дерева: названо дату

Влітку 2025 року японське та американське космічні агентства JAXS і NASA мають намір запустити на орбіту Землі перший супутник, який буде виготовлено з дерева. Такі супутники згодом можуть вирішити зростаючу проблему космічного сміття.

Над створенням такого дива техніки працює команда дослідників з Кіотського університету, повідомляє CNN. Вони наполягають, що дерево є напрочуд придатним матеріалом для космосу.

"Коли ви використовуєте деревину на Землі, у вас виникають проблеми з горінням, гниттям і деформацією, але в космосі цих проблем немає: там немає кисню, тому вона не горить, і в ній не живуть живі істоти, тому вона не гниє", – пояснив дослідник з Кіотського університету Кодзі Мурата.

Окрім того, дерев'яний супутник здатний витримати таку ж вагу, як виготовлений із алюмінію. Ще одна проблема, яку вирішує дерево – такий супутник легко згорить в атмосфері після виведення з експлуатації.

Це зрештою може стати важливим аргументом, оскільки орбіта Землі все більше починає бути схожою на звалище "мертвих" супутників. І питання не лише в тому, що це не естетично, але й небезпечно для космонавтів та нових супутників, які ми виводитимемо на орбіту надалі, оскільки створюється ризик зіткнень.

Супутник Мурати та його команди, який отримав назву LignoSat, виготовлений з деревини магнолії і має бути запущений у космос в рамках програми J-Cube, мікросупутникової ініціативи JAXA, що сприяє розвитку новітніх космічних технологій.

Перший супутник стане таким собі піддослідним кроликом, оскільки вчені хочуть точно знати, як саме він поводитиметься в космосі, де відбуваються екстремальні перепади температур. Спостереження, як очікується, триватимуть щонайменше шість місяців.

Мурата зазначив, що лабораторні експерименти підтвердили, що міцність супутника не сильно зменшується під час перепаду температури від -150 до +150 градусів за Цельсієм.

"Але супутник обертається навколо Землі і матиме ці величезні перепади температур за 90 хвилин", – пояснив він.

Тож питання стоїть у тому, до якої міри супутник зможе витримати цей інтенсивний і повторюваний цикл перепадів температур.

Якщо супутник покаже себе з найкращої сторони, дослідники не виключають, що згодом дерево може стати переконливим вибором для інтер'єрів космічних кораблів. Таке оздоблення буде не лише більш приємним для споглядання, ніж холодний метал, але й слугуватиме захистом для астронавтів від шкідливого космічного випромінювання.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що штучний супутник став одним з найяскравіших об'єктів земного неба.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader