Сонцезахисний крем планети. Виявлено щось, що охолоджувало планету останні 2000 років
Сонцезахисний крем планети. Виявлено щось, що охолоджувало планету останні 2000 років

Сонцезахисний крем планети. Виявлено щось, що охолоджувало планету останні 2000 років

Науковці помітили, що ці події спричиняли різке похолодання клімату, яке хоч і було короткочасним, все ж допомагало Землі охолодитися.

Десятиліттями вчені спостерігають за тим, як нагрівається наша планета, фактично вони вже заявили, що Земля переступила з ери "глобального потепління" в еру "глобального кипіння". Однак нове дослідження також показує, що останні близько 2000 років на Землі раз у раз відбувалися події, які давали їй змогу охолонути, пише Forbes.

Нове дослідження було проведено групою геологів Великої Британії, США та Швейцарії під керівництвом доктора Андреа Берка з Університету Сент-Ендрюс. Під час своєї роботи вчені зосередилися на вивченні ізотопів сірки в кернах Гренландії та Антарктиди. Річ у тім, що сірка, викинута під час виверження вулкана, не тільки відіграє важливу роль в охолодженні нашої планети, утворюючи краплі сірчаної кислоти та інші аерозолі в атмосфері та сповільнюючи сонячне світло. Ізотопи також можна порівняти з хімічним складом лавових порід, що наближаються, від конкретних вулканів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У результаті вчені вивчили записи "річних кілець" та історичних даних і виявили, що масивні виверження вулканів, які сталися у високих широтах, спричинили різкі та короткострокові періоди похолодання клімату за останні 2000 років. Вчені виявили, що такі періоди були зафіксовані:

  • близько 540 рік;
  • з 1275 по 1300 роки;
  • з 1430 по 1455 роки;
  • близько 1600 року.

Усі ці періоди були пов'язані з великими виверженнями вулканів, проте масштаби й місце конкретних вивержень, на жаль, досі залишаються неясними. Раніше вчені вважали, що для того, щоб впливати на клімат, виверження вулкана має відбутися поблизу екватора, де вітер і атмосферні течії рознесли б попіл і гази по всій земній кулі. Однак нове дослідження показує, що наймасштабніші періоди похолодання на Землі за останні 2000 років були викликані виверженнями вулканів у високих широтах.

Широта і величина кожного виверження вулкана, зафіксованого в Смітсонівському інституті
Фото: SNHM

Ба більше, вчені також виявили, що кількість сульфатів, які потрапляють у високі шари атмосфери внаслідок цих вивержень, ймовірно, була вдвічі меншою, ніж вважалося раніше. У результаті вчені припустили, що літні температури можуть бути більш чутливими до вивержень вулканів у високих широтах.

За словами Берка, вони з колегами виявили, що коли клімат Землі змінюється, інші частини кліматичної системи можуть вступити в дію, що значно посилює початкове значення. Результати також показують, що високі широти, ймовірно, особливо сильно відчувають посилення зміни клімату. Команда також зазначає, що попіл і гази, викинуті внаслідок виверження вулкана, можуть діяти як сонцезахисний крем, відбиваючи сонячне світло і тим самим охолоджуючи планету.

Раніше Фокус писав про те, що Ісландію вразив "сейсмічний рій" з 5500 землетрусів.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader