На одну з найбільших бірж у світі подали позов на мільярд доларів
На одну з найбільших бірж у світі подали позов на мільярд доларів

На одну з найбільших бірж у світі подали позов на мільярд доларів

Тимчасова адміністрація збанкрутілої криптобіржі FTX подала до суду на один із найбільших торгових майданчиків Bybit. Консультанти FTX з питань банкрутства вимагають відшкодувати кошти та цифрові активи в еквіваленті близько $1 млрд.

Згідно з даними, зазначеними в судових документах, компанія Mirana мала особливі привілеї, яких не мали більшість клієнтів FTX. Завдяки цьому майданчик вивела більшу частину своїх активів з FTX до того, як у листопаді 2022 року компанія подала на банкрутство.

Mirana – інвестиційний підрозділ Bybit, що входить до десятки найбільших криптовалютних бірж світу, за версією CoinMarketCap. У позові йдеться, що Mirana чинила тиск на співробітників FTX, щоб вони виконали її запити на виведення коштів, тоді як у звичайних клієнтів це займало кілька годин.

Загалом Bybit вивела близько $953 млн (сума вказана за курсом 1 листопада). Ця сума включає $327 млн, були виведені Mirana в період 7-8 листопада 2022 року - тобто вже після того, як FTX повністю призупинила виведення коштів.

Як відповідачів у позові також фігурує дочірня трейдингова компанія Bybit — Time Research — і низка менеджерів, які отримали вигоду від операцій Mirana, або їх організовували.

Офіційно ні Bybit, ні FTX позовні претензії не коментували.

Варто зазначити, що на суді над засновником та колишнім гендиректором FTX Семом Бенкман-Фрідом професор бухгалтерського обліку в Університеті Нотр-Дам Пітер Істон заявив про нестачу на балансі біржі $9 млрд. Ці гроші були коштами клієнтів торгового майданчика, які його керівництво витратило на свої потреби, включаючи дорогі покупки, а також політичні та благодійні пожертвування.

Частину коштів уже вдалося повернути у рамках досудового розслідування, зокрема $404 млн повернув інвестиційний фонд Modulo Capital. Раніше FTX зажадала через суд повернути $3,9 млрд у Genesis, але зрештою сторони погодили виплату $175 млн.

Також OBOZ.UA повідомляв, що 3 листопада журі присяжних визнало Сема Бенкмана-Фріда винним за семи пунктами звинувачення. Остаточний вирок буде винесений у березні 2024 року – разом власнику колись мультимільярдного статку загрожує до 110 років позбавлення волі.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader