Учені пропонують "посолити" систему охолодження ноутбуків: це посилить потужність ПК на 32%
Учені пропонують "посолити" систему охолодження ноутбуків: це посилить потужність ПК на 32%

Учені пропонують "посолити" систему охолодження ноутбуків: це посилить потужність ПК на 32%

Метод заснований на десорбції вологи та спеціальних сольових розчинів, що поліпшить охолодження й дасть приріст продуктивності.

Команда Міського університету Гонконгу розробила особливий пасивний метод охолодження, який можна використовувати в комп'ютерах, ноутбуках, батареях і сонячних елементах, що базується на десорбції вологи з гігроскопічних сольових розчинів, що дасть змогу ефективніше охолоджувати техніку й дасть їй більшу продуктивність. Про це повідомляє портал Techradar.

Учені стверджують, що солі літію викликають конденсацію вологи, коли відносна вологість становить 75% або нижче. Шляхом такого пасивного охолодження продуктивність ПК та ноутбуків буде вищою на 32%. За словами дослідників, пасивна система управління температурним режимом є наддешевою та легко масштабованою.

Важливо ШІ просто на долоні: унікальний гаджет Ai Pin за $700 прагне замінити смартфони (відео)

Система, про яку розповідають дослідники у своїй науковій роботі, спроєктована на основі пористої мембрани, що запобігає контакту солоної води з будь-якими компонентами. Вода залежить від випаровування та реабсорбції, щоб підтримувати низьку температуру, скажімо, в процесорах. Це призвело до значного збільшення продуктивності під час тестування з процесором ODROID-XU4.

Загальний принцип роботи пропонованої стратегії управління температурним режимом
Фото: TechRadar

"Погане управління температурним режимом може спричинити величезне накопичення тепла всередині електронних пристроїв, що призведе до втрати функціональності та, зрештою, до виходу пристрою з ладу, — сказав Вей Ву, професор Школи енергетики та навколишнього середовища Гонконгського університету. — Ми впевнені, що пропонована стратегія здатна забезпечити охолодження протягом тривалого часу без витоків розчину та корозії, що може придушити зростання температури емульованого нагрівача з рекордно високою економічною ефективністю порівняно із сучасними системами охолодження".

Використання води, обробленої бромідом літію, в комп'ютерній системі з використанням гігроскопічного голчастого радіатора з мембраною, інкапсульованою в мембрану, та гігроскопічною сіллю (HSMNHS) призвело до підвищення продуктивності більш ніж на 32%.

Подібні солі мають дуже високу здатність поглинати вологу та можуть бути повторно використані набагато швидше, що дає перевагу перед іншими стратегіями охолодження, в яких використовуються гідрогелі або металеві каркаси. За словами Ву, це також набагато дешевше, і їхній метод не має жодних технологічних бар'єрів для реалізації вже сьогодні.

Раніше Фокус повідомляв, що вчені з Microsoft розробили новий вид жорстких дисків. Дослідники стверджують, що невеликий квадратик скла здатний зберігати 1,75 мільйона пісень тисячі років і значно економити місце.

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader
loader