У владі вогню. Захоплива анімація показала пожежі, що охопили Австралію
У владі вогню. Захоплива анімація показала пожежі, що охопили Австралію

У владі вогню. Захоплива анімація показала пожежі, що охопили Австралію

Науковці графічно зобразили в анімації руйнівні масштабні пожежі, що вирують на території Північної Австралії за останні 2 місяці.

Кліматична криза, що обрушилася на Землю 2023 року, не обійшла стороною Австралію, яка останні два місяці потерпає від масштабних і руйнівних пожеж. Вчені вже заявили, що цей сезон пожеж став найсуворішим за останні десятиліття: всього за 2 місяці полум'я знищило понад 12,8 мільйона гектарів землі, пише Science Alert.

Дослідники вважають, що причиною такого масштабного лиха стало Ель-Ніньйо, яке сьогодні вирує в Тихому океані і є своєрідним "підсилювачем" екстремальних явищ, таких як лісові пожежі. Спостереження свідчать, що температура в Північній Австралії цього року була особливо пекучою, а в деяких регіонах навіть було оголошено попередження про сильну спеку.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Науковці наголошують, що суха і тепла погода створює ідеальні умови для виникнення та поширення пожеж. При цьому кліматологи зазначили, що в деяких частинах Північної Австралії було надзвичайно сухо та вітряно. У результаті сильні вітри лише роздмухували полум'я, змушуючи його швидше поширюватися.

У новому дослідженні вчений зі спостереження за Землею з Geoscience Australia Роббі Бішоп-Тейлор разом із колегами створили захопливу анімацію, яка показує поширення лісових пожеж в Австралії за останні 2 місяці. У такий спосіб учені хотіли показати, наскільки масивна територія, знищена вогнем.

Зазначимо, що за кілька тижнів до цього Бішоп-Тейлор поділився більш збільшеним прикладом, щоб показати, як вітер впливає на розвиток деяких пожеж:

Дослідження показують, що ризик поширення пожеж також збільшився через кількість опадів, які на початку року досягли вище середнього показника. Це призвело до збільшення кількості рослинності, здатної розпалити пожежі. Коли ж настала спека, брунька, що висихає, зробила нову рослинність більш легкозаймистою, що збільшило пожежонебезпеку в регіоні.

Минулого року вчені також закарбували вогняний торнадо, що посіяв хаос у віддаленому Теннан-Крік. Науковці зазначають, що причиною стали спекотні, вітряні та надзвичайно сухі умови. Поєднання цих факторів створило непрості умови в північних частинах Австралії. Сплеск пожеж, деякі з яких, як вважають учені, були розпалені навмисно, мав руйнівний вплив на навколишнє середовище і населення регіону.

Раніше рекордні літні хвилі тепла були зафіксовані в Азії, Європі та Північній Америці. Учені вважають, що основним із чинників кризи, що настала, стала антропогенна зміна клімату. У результаті вчені припускають, що 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень.

Раніше Фокус писав про те, що через спроби приборкати клімат Земля нагрівається ще швидше.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader