У Полтавській області через спалах африканської чуми у свиней оголосили карантин на територіях Опішнянської, Градизької та Хорольської громад. А це понад 20 населених пунктів. Окрім того, визначили зони захисту в радіусі трьох кілометрів. До них ввійшли села Лазьки, Мозоліївка, Ялосовецьке, Роплянське та Павленки. Про це повідомляє голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.
Зони нагляду запровадили в селах Батьки, Безруки, Глинське, Пронозівка, Васьківка, Кагамлик, Кирияківка, Вишеньки, Пелехівщина, Петрашівка, Броварки, Шушвалівка, Костюки, Демина Балка, Вербине, Новоіванівка, Барилівщина, Лагодівка, Червоне, Бригадирівка, Миколаївка, Кулики, Трубайці. У цих населених пунктах ветлікарі проводять облік тварин та здійснюють нагляд за їхнім клінічним станом.
У населених пунктах, які потрапили до зони захисту, державні ветлікарі та представники органів місцевого самоврядування обходять домоволодіння, обліковують свиней, яких надалі треба здати на забій.
Для запобігання зараженню свиней африканською чумою фахівці радять:
- не допускати сторонніх у своє господарство, утримувати свиней без контакту з іншими тваринами;
- не годувати свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без термічної обробки;
- реалізувати свинину – з дозволу фахівців ветмедицини після огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса;
- не купувати свиней у недозволених місцях торгівлі, без супровідних документів, неблагополучній місцевості щодо інфекційних хвороб;
- обов’язково надавати свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій та інших обробок;
- не викидати тіла тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.
Африканська чума свиней - це вірусна хвороба, яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Це одна з особливо небезпечних хвороб свиней. Джерело інфекції - дикі кабани. Вони здебільшого живуть на полях, де росте кукурудза. Насінням цієї культури, яка не пройшла попередньої термічної обробки, люди можуть годувати домашніх свиней. Таким чином можуть заразити їх вірусом. Аби уникнути цього, годувати тварин слід продуктами, які пройшли термічну обробку.