Щоб двічі не вставати: ефективніше робити щеплення проти Covid-19 і грипу одночасно
Щоб двічі не вставати: ефективніше робити щеплення проти Covid-19 і грипу одночасно

Щоб двічі не вставати: ефективніше робити щеплення проти Covid-19 і грипу одночасно

Команда медичних працівників Центру безпеки здоров’я Джонса Гопкінса в Массачусетсі під час дослідження показала, що щеплення проти Covid-19 і грипу краще робити одночасно, ніж окремо.

Як проходив експеримент

Перша група медиків із 12 осіб одночасно отримала двовалентну вакцину проти Covid-19 і щеплення проти сезонного грипу. Друга група, що складалася з 30 медпрацівників, отримала ці уколи в різні дні одного і того ж місяця.

Потім дослідники виміряли антитіла обох груп і дійшли висновку, що група, якій робили щеплення разом, мала вищі рівні імуноглобуліну G1 або IgG1 – антитіл, які протистоять Covid-19 і цьому штаму грипу.

Зараз дивляться

Що кажуть експерти CDC

І хоча дослідження ще не пройшло рецензування, Центри з контролю і профілактики захворювань (CDC), як і раніше, рекомендують отримати вакцину проти грипу і вакцину від Covid-19 за один візит до лікаря.

У CDC запевняють, що це безпечно і посилаються на одне зі своїх власних досліджень побічних ефектів, що виникають після одночасного отримання обох щеплень.

Побічні ефекти після двох уколів

Згідно з висновками Центру, хоча існує більше побічних ефектів, пов’язаних з одночасним щепленням від Covid-19 і грипу, все ж вони не настільки погані, як у разі простого щеплення від коронавірусу.

У повідомленні експертів наголошується, що люди, які отримали одночасно укол проти грипу та моновалентну вакцину проти Covid-19, з дещо більшою ймовірністю мали реакції, включно з втомою, головним і м’язовим болем, ніж ті, хто отримав тільки моновалентну вакцину від Covid-19. До того ж реакції були здебільшого легкими та швидко минули.

Теги за темою
Коронавірус
Джерело матеріала
loader
loader