Старий Новий рік 2024: коли та як святкувати
Старий Новий рік 2024: коли та як святкувати

Старий Новий рік 2024: коли та як святкувати

З 2023 року українці відзначатимуть Різдво 25 грудня замість 7 січня. Коли відзначатимуть Старий Новий рік у 2024 році та чи потрібно це робити – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Коли Старий Новий рік 2024

Старий Новий рік – це день, на який припадав Новий рік за юліанським календарем (старим стилем). Новий календар (західноєвропейський, григоріанський) на території колишньої Російської імперії запровадили більшовики 1918 року. Так з’явилося ще одне “свято”, яке традиційно відзначають у ніч між 13 та 14 січня. Оскільки Старий Новий рік не є офіційним святом і не пов’язаний із Різдвом, дата його святкування у 2024 році не зміниться.

До змін церковного календаря, 13 січня, напередодні Старого Нового року, зустрічали Щедрий вечір – одне з найулюбленіших свят українців.

Зараз дивляться

Що робили на Старий Новий рік

На Старий Новий рік, який збігався з днем Маланки, та святом Василя, було прийнято посівати з вечора до ранку. Зазвичай робили це хлопчики чи чоловіки, оскільки, за прикметами, цього дня першим у будинок має зайти саме чоловік. Прийнято давати посівальникам гроші чи солодощі, щоб рік був щедрим.

українці збиралися сім’єю за накритим столом. За старих часів після сімейної вечері дівчата ворожили на наречених і свою долю.

Всі ці традиції збереглися, але за новим церковним календарем тепер Щедрий вечір збігається з Новим роком. Тож засівати потрібно вранці 1 січня.

Чи потрібно відзначати Старий новий рік в Україні 2024

Оскільки Старий Новий рік не є ні церковним, ні державним святом, то відзначати його чи ні – кожен вирішує сам. Однак зібратися за багатим столом у сімейному колі ніколи не буде зайвим.

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader