Кабмін схвалив угоди про фінансування програм транскордонного та транснаціонального співробітництва
Кабмін схвалив угоди про фінансування програм транскордонного та транснаціонального співробітництва

Кабмін схвалив угоди про фінансування програм транскордонного та транснаціонального співробітництва

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Кабінет міністрів України схвалив угоди про фінансування п’яти програм транскордонного та транснаціонального співробітництва. Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

“Кабінет міністрів України на засіданні у п’ятницю, 17 листопада, схвалив угоди про фінансування п’яти програм транскордонного та транснаціонального співробітництва та надав Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ользі Стефанішиній повноваження на їх підписання”, — йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що схвалення угод створює правові підстави для приєднання України до 5 програм транскордонного та транснаціонального співробітництва, що є ключовим елементом політики згуртування Європейського Союзу щодо країн-сусідів, на період 2021-2027 років.

Участь України у відповідних програмах дозволить залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку українських регіонів, зокрема реалізовувати спільні проєкти з європейськими регіонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна залучить ще 250 млн євро від ЄС на швидке відновлення

Так, уряд схвалив угоди про фінансування таких програм розвитку прикордонних регіонів:

Програма охоплює: Більський, Холмський, Замостський, Люблінський, Пулавський, Коросненський, Перемишльський, Ряшівський, Тарнобжезький, Білостоцький, Ломжинський, Сувальський, Остроленцький та Седлецький повіти в Польщі, а також Львівську, Волинську, Закарпатську, Рівненську, Тернопільську та Івано-Франківську області в Україні.

Основними завданнями Програми є сприяти розробці проєктів у сфері довкілля, здоров’я, туризм, співпраця, кордони.

“Програма охоплює: Саболч-Сатмар-Березька та Боршод-Абауй-Земплен в Угорщині, Кошицький край та Пряшівський край у Словаччині, Марамуреш, Сату-Маре та Сучава в Румунії, Закарпатську, Івано-Франківську та Чернівецьку області в Україні”, — зазначається в повідомленні.

Проєкти у рамках програми мають сприяти адаптації до зміни клімату та запобіганню ризикам стихійних лих; підвищенню біорізноманіття та зменшення всіх форм забруднення; забезпечення рівного доступу до охорони здоров’я; підвищення ролі культури та сталого туризму в економічному розвитку, соціальній інтеграції та соціальних інновацій; посилення співпраці між громадянами, суб’єктами громадянського суспільства та інституціями.

Програма охоплює: Марамуреш, Сату-Маре, Тулча та Сучава в Румунії, Закарпатську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Одеську області в Україні.

Тематичні пріоритети: екологічний фокус (зміна клімату та запобігання ризикам стихійних лих, біорізноманіття); соціальний розвиток (освіта, охорона здоров’я, культура); прикордонне співробітництво (безпечніші та надійніші кордони).

“Програма спрямована на розвиток країн Чорноморського регіону, а саме Румунію, Болгарію, Туреччину, Республіку Молдову, Грузію, Вірменію, Грецію та Україну (Миколаївська, Одеська, Херсонська, Запорізьку та Донецьку області (території, що знаходяться під контролем України). Проєкти у межах програми спрямовані на досягнення однієї з наступних цілей: розумний регіон; чистий регіон”, — йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що нової ваги зараз набуває і Дунайський регіон

Програма дозволить створити платформу для співпраці в стратегічних напрямах між усіма країнами-учасниками Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Територія, яку охоплює Програма, складається з 14 країн, які утворюють макрорегіон з найбільшою кількістю країн-учасниць серед усіх транснаціональних програм ЕС: Австрія, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Німеччина, Угорщина, Румунія, Словаччина, Словенія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Сербія, Молдова та Україна.

У програмному періоді 2021-2027 прийнято рішення відкрити доступ до участі у конкурсах проєктів потенційним партнерам з усіх регіонів України.

“Цілями в межах пріоритетів програми є зокрема посилення інновацій та передачі технологій в Дунайському регіоні, сприяння розвитку відновлюваної енергетики, сприяння адаптації до зміни клімату та боротьбі зі стихійними лихами, покращення управління водними ресурсами та осадами, захист та збереження біорізноманіття в екологічних коридорах та екорегіонах тощо”, — зазначається в повідомленні.

Теги за темою
Україна Польша Угорщина Чорне море фінансування
Джерело матеріала
loader
loader