У Львові "утеплили" мозаїку з охоронним статусом
У Львові "утеплили" мозаїку з охоронним статусом

У Львові "утеплили" мозаїку з охоронним статусом

Проте панно обіцяють повернути

У Львові на стадіоні спортивного клубу, що на вулиці клепарівська, під утеплення потрапило мозаїка 80-х років. Вона внесена у перелік тих, які підлягають захисту.

Джерело: фейсбук-сторінка дослідниці львівських мозаїк Наталії Піддубної та заступника міського голови Андрія Москаленко.

У Львові "утеплили" мозаїку з охоронним статусом - Фото 1

Подробиці: Дослідниця Наталія Піддубна написала про знищення 20-метрової мозаїки 18 вересня: на її місці з’явився сірий утеплений фасад. Новини швидко підхопили львів’яни та почали коментувати та шерити цю інформацію. На обурення відреагував заступник міського голови Андрій Москаленко. Він розповів, що панно дійсно має охоронний статус. А утеплював будівлю Університет Безпеки Життєдіяльності, і зараз із ними ведуться перемовини. Проте саме панно – не знищенне, стверджує Москаленко. Воно закрите мінватою, поверх якої виконано ремонтні роботи. Але його обіцяють відкрити та повернути.

У Львові "утеплили" мозаїку з охоронним статусом - Фото 2

Більш детально: Робота над створенням мозаїки почалася у 1982 році. Її зробила група молодих львівських художників: Щербій Роман, Відута Петро та Гладун Любомир. Перший мозаїчний сюжет фризу виконували декілька місяців, за цей час розробили ескізи для наступних сюжетів. Пізніше вже розпочату роботу над другим сюжетом, продовжили виконувати інші художники, серед яких були: Василій Поліщук та Ігор Сиротинський. Робота складала близько 442 квадратних метрів, яка своїм сюжетом розкривала призначення комплексу. У 2019 році панно внесли у перелік тих, що підлягають захисту.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader