Чому деякі люди більш чутливі до гіпнозу: вчені знайшли відповідь
Чому деякі люди більш чутливі до гіпнозу: вчені знайшли відповідь

Чому деякі люди більш чутливі до гіпнозу: вчені знайшли відповідь

Дослідники виявили одну особливість, яка об'єднує всіх людей, чутливих до гіпнозу.

Вчені давно знають, що люди по-різному сприймають гіпноз, деякі піддаються навіюванню простіше, ніж інші. Дослідники вирішили з'ясувати, що саме провокує такі відмінності у сприйнятливості людей, пише IFLScience.

У новому дослідженні взяли участь 75 добровольців, кожен з яких пройшов тест, покликаний виявити їхню сприйнятливість до гіпнозу. Після цього етапу було відібрано 40 осіб, яких розділили на людей з високою чутливістю до гіпнозу і з маленькою.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Потім дослідники використовували електроенцефалографію (ЕЕГ), щоб зробити запис нервової активності 40 добровольців до і після "гіпнотичної індукції" (введення в транс, — ред.).

"Записуючи дані ЕЕГ до і після гіпнотичної індукції, а також аналізуючи різні нейрофізіологічні особливості, ми виявили кілька особливостей, які розрізняють людей з високим і низьким ступенем чутливості до гіпнозу. Відмінності було видно як до індукції, так і після неї, що підкреслює багатогранну природу гіпнотичних феноменів", — пишуть дослідники.

"Наші результати підтвердили, що гіпнотичний досвід має багатошарову нейронну основу", — продовжують учені.

Але попри це, один елемент активності мозку все ж об'єднував усіх людей, які виявилися чутливими до гіпнозу. Так, відмінності в аперіодичному показнику нейронної активності до гіпнотичного впливу корелюють зі схильністю людини до навіювання.

Річ у тім, що показання ЕЕГ складаються з двох частин, які відомі як періодичні та аперіодичні показники. Періодичні сигнали є коливальними, тобто повторюються через регулярні проміжки часу. Ці нейронні коливання виникають на тлі аперіодичних сигналів, які не повторюються.

Цілком імовірно, що ці відмінності у вихідних аперіодичних сигналах впливають на "розумову поглинутість людини, почуття розслаблення і підготовку до гіпнотичної реакції". На думку дослідників, ці риси зазвичай вищі у тих, кого легше обдурити, і тому вони можуть вплинути на придатність людини до гіпнозу.

Нагадаємо, вчені назвали 8 міфів про гіпноз, які нам слід знати. Дослідники попереджають, що ми можемо скільки завгодно бути впевненими, що не зазнавали гіпнозу, але, найімовірніше, це не так.

Теги за темою
дослідження
Джерело матеріала
loader
loader