На парламентських виборах у Нідерландах лідирують ультраправі, партія влади лише третя – екзитпол
На парламентських виборах у Нідерландах лідирують ультраправі, партія влади лише третя – екзитпол

На парламентських виборах у Нідерландах лідирують ультраправі, партія влади лише третя – екзитпол

У Нідерландах на дострокових парламентських виборах у лідери може вийти ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом – давнім противником ісламу й міграції, який не підтримує допомогу Україні. Голосування відбулося 22 листопада й офіційні результати буде оголошено виборчою радою країни лише вранці 1 грудня.

Як пише NOS, бюлетені підрахують за один-два дні, але результати екзитполів уже публікуються. За даними центру дослідження громадської думки Ipsos, найбільше голосів і місць у парламенті (близько 35 із 150) збере PVV.

Герт Вілдерс у день виборів

Зелені ліві (GroenLinks) та Трудова партія (PvdA), які обрали своїм лідером Франса Тіммерманса, можуть отримати 26 місць. Народна партія за свободу та демократію (VVD), яку раніше очолювала нинішній прем'єр-міністр країни Марк Рютте, може зібрати 24 місця. Наразі обличчям політсили є Ділан Ешільгіоз-Зегеріус.

Партія Новий соціальний контракт (NSC), яка з'явилася лише в серпні цього року, може зайняти 20 місць у парламенті. Її лідером є Пітер Омтзігт.

На парламентських виборах у Нідерландах лідирують ультраправі, партія влади лише третя – екзитпол

Усього для участі у виборах було зареєстровано 26 партій, відкрито близько 9823 виборчих дільниць Екзитполи оцінюють рівень явки у 77,2%, що на 1,5 процентного пункту менше, ніж на виборах до Палати представників у 2021 році.

Згідно із законодавством, правляча коаліція в парламенті Нідерландів повинна мати більше половини, тобто не менше 76 із 150 місць. Цей процес складний і може тривати місяцями, особливо з огляду на те, що багато партій раніше відкинули варіант об'єднання з PVV і Вілдерсом, не поділяючи його поглядів.

Герт Вілдерс висловлювався проти допомоги Україні

У передвиборчій програмі політик закликав провести референдум про вихід держави з ЄС і закрити кордони для біженців. Він підтримував заборону Корану, мусульманських шкіл і мечетей у Нідерландах.

Вілдерс у травні 2023 року відмовився бути присутнім на виступі президента України Володимира Зеленського в Палаті представників Нідерландів. Також він критикував відкриття ринку ЄС для українських фермерів.

Крім того, партія Вілдерса обіцяла своїм виборцям припинити підтримку України – як військову, так і політичну й економічну.

Як писав OBOZ.UA:

– Міністеркак оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що країна направить на допомогу Україні у 2024 році понад 2 мільярди євро. В основному ці кошти підуть на військову підтримку.

– Раніше Оллонгрен підтримала ідею ексгенсека НАТО Андерса Фога Расмуссена про т.зв. часткове приєднання України до Альянсу без гарантій для окупованих територій. На її думку, ця ініціатива є "творчою ідеєю".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader