Припиненню вогню бути? Ізраїль та ХАМАС досягли угоди щодо заручників
Припиненню вогню бути? Ізраїль та ХАМАС досягли угоди щодо заручників

Припиненню вогню бути? Ізраїль та ХАМАС досягли угоди щодо заручників

Перші заручники можуть бути звільнені у четвер 23 листопада

Кабінет міністрів Ізраїлю схвалив угоду з ХАМАС щодо повернення 50 заручників в обмін на багатоденне припинення вогню. Ізраїль також готовий звільнити деяких ув’язнених палестинських жінок та неповнолітніх. Крім цього, країна пропустить більше палива та гуманітарної допомоги у Газу.

Як повідомляє Times of Israel, Ізраїль згоден на 5 днів по 6 годин припиняти вогонь у Секторі Газа, а також звільнити за попередніми даними 150-300 ув’язнених палестинських жінок та неповнолітніх.

За повідомленнями ізраїльських ЗМІ, перші заручники можуть бути звільнені у четвер 23 листопада. Передбачається, що їхнє звільнення відбуватиметься поетапно — приблизно по 12 заручників на день.

Звільнення заручників відбуватиметься так: ХАМАС передасть людей Червоному Хресту, після чого їх передадуть представникам ЦАХАЛу. Їх оглянуть та доставлять до одного з медичних центрів в Ізраїлі, де вони зустрінуться зі своїми сім’ями.

Медичні та силові відомства оцінять стан здоров’я колишніх заручників, щоб визначити, хто з них може дати свідчення. Ті, хто зможе це зробити, розмовлятимуть із представниками силових та оборонних відомств.

У міністерстві оборони Ізраїлю заявили, що після завершення угоди щодо обміну заручниками бойові дії в секторі Газа буде продовжено. Експерти також не відкидають, що пауза в Газі буде використана для посилення дій проти Хізбалли в Лівані, пишуть vesty.co.il.

У рамках обмінної угоди буде звільнено також трьох заручників з американським громадянством — двох жінок і 3-річних Авігайль (Ебігейл) Ідан. Батьків дівчинки Самдар і Рой (він працював фотокореспондентом Ynet) було вбито 7 жовтня.

Примітно, що згідно з опитуванням громадської думки, проведеним компанією Direct Plus, 52% ізраїльтян підтримують угоду про звільнення заручників із полону ХАМАСу на запропонованих урядом умовах. 32% мешканців країни виступають проти. 16% не мають думки з цього питання.

Як повідомляв "Телеграф", 17 листопада стало відомо, що високопоставленого представника бойовиків ХАМАС Ахмада Бахара було вбито. Він отримав тяжкі поранення внаслідок авіаудару.

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader