Мінімальні ціні будуть збільшені: чому та на скільки в Україні може здорожчати алкоголь
Мінімальні ціні будуть збільшені: чому та на скільки в Україні може здорожчати алкоголь

Мінімальні ціні будуть збільшені: чому та на скільки в Україні може здорожчати алкоголь

Окремі категорії напоїв здорожчають на 85%

Найближчими місяцями в Україні продовжуватимуть дорожчати більшість товарів. Зокрема мінімальні роздрібні ціни на алкоголь Міністерство економіки прогнозує підвищити.

Як повідомляється у проєкті ухвали Кабінету міністрів, на сайті Мінекономіки, вартість на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) може вирости на 5-13%, виноробна продукція (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40-85%, а вина ігристі та газовані винні напої – на 12%. Це планується зробити з метою збільшення податків та зборів у бюджет, а також зменшення вживання алкоголю.

Окрім того, прогнозується встановлення диференційованого рівня мінімальних роздрібних цін на звичайні вина, вермути та інші зброжені напої:

  • у скляній та іншій тарі місткістю 0,7 літра;
  • упаковування типу Tetra-Pak та Bag in box;
  • металеві банки з харчового алюмінію;
  • полімерні пляшки марки ПЕТФ місткістю 1 літр.

На скільки зростуть мінімальні ціни на напої

  • на горілку на 4,7% — з 89,4 до 93,6 грн за пляшку 0,5 літра;
  • на коньяк (бренді) три зірочки – на 6%, зі 128,3 грн до 136 грн за 0,5 літра, чотири зірочки – на 6,6%, з 139,3 грн до 148,6 грн за 0,5 літра, п'ять зірочок – на 6,4%, з 151,7 грн до 161,4 грн за 0,5 літра.
  • на натуральні виноградні вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра на 57% — з 42 грн до 66 грн;
  • ігристі вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра та 0,75 літра – 11,9%, зі 109 грн до 122 грн за пляшку.

Як пояснюють у Мінекономіки, чинна мінімальна вартість напоїв була встановлена у 2021 році, але наразі ціни не відповідають витратам виробників та виробництво та реалізацію. Тому будуть відбуватись зміни.

До того ж коригування цін дасть можливість збільшити надходження податків та зборів державного та місцевого бюджету на 300 млн гривень, а також зменшити вживання алкогольних напоїв з боку населення, що своєю чергою скоротить кількість смертей.

Нагадаємо, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" м.Львів Тетяна Шувар повідомила "Телеграфу" про прогноз щодо цін на цитрусові найближчими місяцями.

Джерело матеріала
loader
loader