Яких економічних збитків зазнає Україна через тривалі повітряні тривоги – пояснення Гетманцева
Яких економічних збитків зазнає Україна через тривалі повітряні тривоги – пояснення Гетманцева

Яких економічних збитків зазнає Україна через тривалі повітряні тривоги – пояснення Гетманцева

Україна має значні економічні збитки через тривалі повітряні тривоги, зокрема, коли відбувається зліт російського винищувача МіГ, який є носієм аеробалістичної ракети Кинджал.

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, що ще рік тому збитки від тривог становили 7 млрд грн на день.

Якщо рахувати збитки у прив’язці до валового внутрішнього продукту, тоді вони постійно збільшуються. Але потрібно враховувати номінально зростаюче ВВП. За оцінками Національного банку України, ВВП цього року становитиме 6,63 трлн грн.

Зараз дивляться

– Якщо припустити, що під час тривоги зупиняється половина економіки, збитки за чисту добу тривоги умовно становитимуть 9 млрд грн, – зазначив Гетманцев.

Цей підхід до розрахунків є приблизним і може змінюватися за регіонами України. Важливий факт, що значна частина тривог припадає на нічний час. Однак оцінити орієнтовний масштаб втрат у валовій доданій вартості все ж можна.

Наприклад, за останні чотири тижні тривалість повітряних тривог становила:

  • Київський регіон – 2,5 доби;
  • Дніпровщина – п’ять діб;
  • Харківщина – п’ять діб;
  • Львівщина – одну добу.

Всі податки в зведеному бюджеті (разом з ЄСВ) займають близько третини ВВП (у 2022 році – 34% ВВП). Тому втрати податків від зупинення економічної діяльності для бюджету становлять 3 млрд грн на добу вимушеного простою.

За дві доби на місяць втрати зведеного бюджету і пенсійного фонду можуть сягати 6 млрд грн на місяць. За його словами, це значна сума. Він навів приклад з плановим фінансуванням:

  • дошкільної освіти – це 4,4 млрд грн на місяць;
  • середньої освіти – 13 млрд грн на місяць;
  • програми медичних гарантій – 14 млрд грн на місяць.

Проте Гетманцев наголосив, що неправильно зводити питання повітряних тривог лише до негативного економічного ефекту. На його думку, першочергово йдеться про безпеку та життя людей.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader