СБУ довелося здійснити “самоліквідацію” трьох морських дронів під час атаки на Кримський міст
СБУ довелося здійснити “самоліквідацію” трьох морських дронів під час атаки на Кримський міст

СБУ довелося здійснити “самоліквідацію” трьох морських дронів під час атаки на Кримський міст

Під час другої атаки на Керченський (Кримський) міст 17 липня 2023 року Службі безпеки України довелося здійснити “самоліквідацію” трьох своїх морських дронів Sea Baby.

Про це йдеться у документальному фільмі під назвою СБУ. Спецоперації перемоги. Кримський міст на біс.

14 липня СБУ доповіла президенту Володимиру Зеленському про технічну готовність до виконання операції. Для її проведення був утворений спільний штаб Служби безпеки та Військово-морських сил ЗСУ. Величезна кількість моніторів відображали ситуацію в Чорному морі на той момент: учасники операції відслідковували погоду, хвилі, течії, рух цивільних кораблів, рух військових кораблів РФ, російську авіацію.

Зараз дивляться

В операції брали участь 5 морських надводних дронів Sea Baby (Морський малюк). Вони рухалися до цілі двома групами: два безпілотні човни – попереду, вони вели розвідку, а ще три – позаду.

Операцію проводили вночі, щоб дрони не були помітні для кораблів РФ.

Окрім мосту, ціллю в ніч на 17 липня міг також стати російський фрегат Адмірал Ессен.

Чому довелося ліквідувати три дрони Sea Baby

Під час операції в якийсь момент російські окупанти підняли в небо винищувач Су-27. У штабі вирішили різко змінити маршрут дронів і зробити гак – понад 70 км додаткового шляху.

Коли Sea Baby змінили маршрут, з’явилася інформація, що на їх шляху знаходиться фрегат Адмірал Ессен. Це носій крилатих ракет Калібр, один із двох кораблів, які претендують на звання флагмана Чорноморського флоту РФ після затоплення крейсера Москва.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Це дуже пріоритетна ціль для нас, і в якийсь момент колектив почав вагатися і думати, а чи не піти на Ессен… Проте я наполіг, що в жодному разі, ми маємо чітке завдання верховного головнокомандувача, ми повинні підрізати логістику ворога саме там (на мосту, – Ред.). До Ессена ми ще повернемося, – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Він уточнив, що дрони обійшли ворожий корабель на відстані 1,5 км справа і зліва. Малюк пояснив, що окупанти на той момент уже знали про існування український морських дронів і пильнували. А тому екіпаж Ессена міг вразити Sea Baby на підході, тобто ситуація була “50 на 50”.

За словами глави СБУ, рішення атакувати міст замість фрегата було правильним.

Коли перші два морські дрони дійшли до Ялти, вони відірвалися від інших трьох десь на 70 – 80 км.

Група з трьох дронів, яка ішла позаду, вже не мала достатньо пального, щоб дістатися мосту. Тому було вирішено використати їх для атаки на фрегат Адмірал Ессен.

Але російський корабель на той момент уже попрямував у бухту Новоросійська, і Sea Baby не вдалося наздогнати фрегат.

Тому в СБУ ухвалили рішення провести “самоліквідацію” цієї групи з трьох дронів поблизу Ялти.

– На наших трьох дронах було повністю вичерпано пальне, і ми їх “самоліквідували” на невеликій відстані від берега, біля Ялти, Партеніта і Гурзуфа… Нам довелося це зробити, щоб наші Морські малюки не потрапили до рук росіян, – пояснив бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним Хантер.

Перші два дрони успішно досягли Керченського мосту та .

Теги за темою
СБУ Крим
Джерело матеріала
loader
loader