Перемир’я на Близькому Сході: 17 звільнених заручників повернулися до Ізраїлю
Перемир’я на Близькому Сході: 17 звільнених заручників повернулися до Ізраїлю

Перемир’я на Близькому Сході: 17 звільнених заручників повернулися до Ізраїлю

Бойовики з угруповання ХАМАС передали Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) 13 ізраїльських бранців і чотирьох громадян Таїланду після семигодинної затримки, оскільки угруповання заявило, що Ізраїль порушив умови перемир’я.

Безвихідна ситуація була вирішена за посередництва Катару та Єгипту в суботу, на другий день паузи в бойових діях в ізраїльсько-палестинському конфлікті.

Очікується, що тепер Ізраїль звільнить зі своїх в’язниць 39 палестинських в’язнів.

Зараз дивляться

Маджед аль-Ансарі, представник Міністерства закордонних справ Катару, повідомив у своєму повідомленні на сайті X, що 13 ізраїльтян і чотирьох іноземних громадян передали МКЧХ. Вони прямували до прикордонного переходу Рафах між південною частиною сектору Газа і Єгиптом, після чого вирушили до Ізраїлю.

Крім того, в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) підтвердили, що 17 полонених прибули до Ізраїлю.

– Після проходження первинного медичного обстеження вони в супроводі солдатів ЦАХАЛу продовжать свій шлях до ізраїльських лікарень, де возз’єднаються зі своїми сім’ями, – йдеться в повідомленні.

Серед ізраїльських заручників було шестеро дорослих жінок і семеро дітей та підлітків, ідеться в заяві канцелярії прем’єр-міністра Ізраїлю. Заручники були звільнені після 50 днів перебування в полоні, йдеться в заяві.

Затримка в передачі заручників

Представник ХАМАС Усама Хамдан раніше заявив, що поставки допомоги, дозволені Ізраїлем, не відповідають обіцяним і не досягають північної частини Гази, яка є метою ізраїльського наступу.

Хамдан заявив із Бейрута, що з 340 вантажівок із гуманітарною допомогою, які прибули до Гази від п’ятниці, тільки 65 досягли північної частини Гази, що становить “менше половини того, про що домовився Ізраїль”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Ізраїль заявив, що 50 вантажівок із продовольством, водою, обладнанням для будівництва житла і медикаментами було доставлено на північ Гази під наглядом ООН, що стало першою значною поставкою допомоги з початку війни сім тижнів тому.

Бригади Кассам, збройне крило ХАМАС, раніше заявили, що Ізраїль не виконав умови звільнення палестинських в’язнів.

Кадура Фарес, палестинський уповноважений у справах ув’язнених, заявив, що Ізраїль не звільнив ув’язнених за старшинством, як очікувалося.

Конфлікт навколо другого обміну заручників на ув’язнених розвіяв надії після того, як у п’ятницю ХАМАС звільнив 13 ізраїльських жінок і дітей напередодні. Десятьох громадян Таїланду і одного громадянина Філіппін було звільнено в рамках окремої угоди, а 39 палестинських жінок і підлітків було випущено з ізраїльських в’язниць.

Представник ізраїльської армії Даніель Хагарі заявив, що уряд країни має твердий намір дотримуватися угоди про перемир’я з ХАМАС, але при цьому необхідно враховувати безліч сторін і чинників.

Джерело: AlJazeera, Times of Israel

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader