Ще понад 7 тис. років тому: вчені виявили докази масового виробництва доісторичної зброї
Ще понад 7 тис. років тому: вчені виявили докази масового виробництва доісторичної зброї

Ще понад 7 тис. років тому: вчені виявили докази масового виробництва доісторичної зброї

Примітно, що майже всі камені були однаковими за розміром: середня довжина — 52 мм, ширина — близько 321 мм, а середня вага — 60 г.

Археологи з Управління старожитностей Ізраїлю оприлюднили найдавніші докази масштабного виробництва зброї в регіоні Південного Леванту. Вони виявили сотні майже однакових каменів для пращ, знайдених у двох місцях — Ен-Есур, розташованому на півночі рівнини Шарон, та Ен-Зіппорі в Нижній Галілеї, пише HeritageDaily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Команда у складі доктора Гіла Хаклая (Gil Haklay), Енно Брона (Enno Bron), докторки Діни Шалем (Dina Shalem) та інших з Управління старожитностей Ізраїлю ретельно дослідила 424 знахідки, датовані приблизно 5800-4500 роками до н. е., в період раннього енеоліту.

Вражає те, що майже всі камені були однаковими за розміром: середня довжина 52 мм, ширина близько 32 мм і середня вага 60 г. На думку експертів, така схожість свідчить про масштабне виробництво зброї понад 7 тисяч років тому.

Вражає те, що майже всі камені були однаковими за розміром: середня довжина 52 мм, ширина близько 32 мм і середня вага 60 г.
Фото: Israel Antiquities Authority

"Камені, які призначалися для метання з пращі, мають особливу біконічну аеродинамічну форму, що забезпечує точне та ефективне метання, — кажуть археологи. — Схожі артефакти знаходили в інших місцях в країні, здебільшого від долини Хула і Галілеї на півночі до північного Шарона, але це перший випадок, коли їх виявили під час розкопок у такій великій кількості разом".

"Ці камені фактично є найбільш ранніми свідченнями воєнних дій у Південному Леванті. Подібність знахідок вказує на широкомасштабне промислове виробництво. Зусилля, докладені для створення аеродинамічної форми і згладжування поверхонь каменів, вказують на те, що вони призначалися як точна і смертоносна зброя", — зазначають дослідники.

Важливо Вільні люди пустелі Сахара: що відомо про туарегів

Велика кількість цих каменів переконливо свідчать про колективні зусилля, що вказує на можливу спільну підготовку до конфлікту. Знахідка свідчить про перехід від індивідуального до широкомасштабного виробництва зброї в період раннього енеоліту, що означає ескалацію підготовки до війни.

Це відкриття проливає нове світло на стародавні цивілізації, показуючи, як спільноти того часу займалися промисловим виробництвом зброї. Наслідки є глибокими й дають уявлення про те, як ранні суспільства могли підходити до оборони й вирішення конфліктів.

Раніше Фокус писав про унікальні інструменти для видобутку обсидіану, які виявили археологи. Дослідники знайшли понад 50 артефактів на півночі Британської Колумбії, Канада. Деяким із них кілька тисяч років.

А також ми розповідали про найдавніші метальні списи. На археологічній ділянці знайшли зброю віком 31 тисяч років.

Теги за темою
Зброя
Джерело матеріала
loader
loader