Ігнат розповів, скільки «Кинджалів» вже збила українська ППО
Ігнат розповів, скільки «Кинджалів» вже збила українська ППО

Ігнат розповів, скільки «Кинджалів» вже збила українська ППО

Ігнат розповів, скільки «Кинджалів» вже збила українська ППО

Вперше таку ракету вдалося знищити у небі над Києвом.

Українські сили протиповітряної оборони змогли збити вже 15 аеробалістичних російських ракет Х-47 «Кинджал». Вперше це сталося 4 травня, хоча раніше цю інформацію спростовували, щоб оцінити реакцію росіян. Ракету збили за допомогою американського ЗРК Patriot.

Про це розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в інтерв’ю «Новинарні».

За його словами, наразі Patriot прикривають лише Київ. Ігнат додав, що Україна ще отримає ці системи, для їх використання зараз у Німеччині проходять навчання українські військові.

«Наші люди з бойовим досвідом збиття «Кинджалів» стануть наставниками не тільки для курсантів, а, можливо, і для іноземців. Бо ніхто в світі з Patriot ще не збивав такий тип ракет, лише ППО ЗСУ», - зазначив речник.

Ігнат зауважив, що після першого успішного збиття військові провели нараду, на якій вирішили притримати оприлюднення цієї інформації.

«Випустили росіяни «Кинджал» – і нехай думають, де він дівся. Нам потрібен був час, щоби поспостерігати за реакцією ворога, зробити певні маневри та інше. Тоді ми публікували цю інформацію в повній комунікації з погодженням у командувача Повітряних сил Олещука та головнокомандувача ЗСУ Залужного. Ми добу тримали інформаційну тишу. На жаль, окремі ЗМІ поширили цю інформацію раніше – хоча я просив їх теж потримати паузу. Це все ж робиться не просто так. Інформація – теж зброя, яку треба вміло застосовувати. Й інколи час – це теж зброя. У нас, на жаль, багато хто цього не розуміє», - сказав Ігнат.

Технічні характеристики «Кинджала»

Дальність польоту «Кинджала» становить 1 500-2 000 км, а його ядерний або звичайний боєзаряд - 480 кг. Відстань польоту ракети перевищує 3000 км, якщо її встановити на бомбардувальник Ту-22М3. При цьому вона має такі ж розміри, як і боєголовка 9М723 «Іскандер-М». «Кинджал» має довжину 8 м, діаметр корпусу 1 м і стартову масу приблизно 4300 кг.

Однак є ключові відмінності від наземного «Іскандера», включаючи перероблену хвостову частину, зменшені рулі і спеціальну заглушку в хвості ракети, призначену для захисту сопел двигунів під час високошвидкісного польоту.

Після запуску «Кинджал» швидко розганяється до швидкості 4 Маха (4900 км/год) і може досягати швидкості до 10 Маха (12 350 км/год, тобто 4080 м/сек). Така швидкість у поєднанні з нестабільною траєкторією польоту і високою маневреністю ракети може ускладнити її перехоплення. Варто зазначити, що російське визначення «Кинджала» як «гіперзвукової» ракети дещо вводить в оману, оскільки майже всі балістичні ракети досягають гіперзвукової швидкості (тобто вище 5 Маха) в певний момент свого польоту. Носіями можуть бути літаки МіГ-31, Ту-22М та Су-57.

Нагадаємо, Ігнат заявив, що системами протиповітряної оборони західного виробництва посилюється не лише Київ, а й інші регіони. Зокрема використовуються норвезькі NASAMS та німецькі IRIS-T.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader