"Шахтар" у Лізі чемпіонів: шанс на єврокубкову весну і мрії про плей-оф ЛЧ
"Шахтар" у Лізі чемпіонів: шанс на єврокубкову весну і мрії про плей-оф ЛЧ

"Шахтар" у Лізі чемпіонів: шанс на єврокубкову весну і мрії про плей-оф ЛЧ

Навіть нічия з "Антверпеном" дозволить гірникам вийти у весняну стадію єврокубків

У вівторок, 29 жовтня, донецький "Шахтар" проведе номінально домашній матч 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів. У Гамбурзі команда прийме бельгійський "Антверпен". І саме в цьому матчі "гірники" можуть достроково оформити путівку в єврокубкову весну. Для цього гірникам достатньо буде нічиєї, а перемога збільшить їхні шанси в боротьбі за 1-2 місця в групі та потрапляння до плей-офф самої ЛЧ.

Тим часом наразі "гірники" відчувають кризу, що показали останні три матчі на внутрішній арені. Після сенсаційної перемоги над "Барселоною" три тижні тому "гірники" програли "Дніпру-1" і "Руху", а також зіграли внічию з "Поліссям", при цьому не вигравши жодного матчу.

Перемога, яка подарувала шанси на плей-оф ЛЧ

Та сенсаційна перемога над "Барселоною" тритижневої давності над "Барселоною" (1:0), крім великих моральних дивідендів, принесла ще й цілком конкретні в турнірній таблиці. Після чотирьох турів у Групі Н склалася така ситуація: у "Барселони" і "Порту" по 9 очок, "Шахтаря" – 6, "Антверпена" – 0. І сьогодні гірникам вистачить нічиєї для дострокового – за тур до кінця змагань – виходу до плей-оф другої за значущістю Ліги Європи. Нагадаємо, що за регламентом УЄФА до ЛЄ потрапляють команди, які посіли 3-и місця у своїх групах ЛЧ.

Але вже зараз для донецького колективу вимальовуються цілком конкретні обриси плей-оф найпрестижнішої Ліги чемпіонів. Веди виграш у "Антверпена" обіцяє гірникам 9 очок і боротьбу з "Барселоною" і "Порту" за 1-2 місця. Швидше, це буде боротьба з "Порту" за 2-е місце. Все-таки каталонці, яких дуже зачепила поразка від "Шахтаря", мають і зібратися і завтра обіграти "Порту", тим самим, гарантувавши собі місце в плей-оф ЛЧ.  

До речі, якщо "Порту" завтра програє, то "гірникам" вистачить і нічиєї у своєму матчі з "Антверпеном", щоб продовжувати претендувати на плей-оф ЛЧ. У такому випадку, у "Порту" залишиться 9 балів, а у "Шахтаря" – 7 очок. Інша справа, що в останньому турі, в будь-якому випадку, "Шахтарю" потрібно буде обігравати "Порту", якому в матчі першого кола донецька команда поступилася з рахунком 1:3.

Дорога через Польщу

У неділю, 26 листопада, футболісти "Шахтаря" провели ранкове тренування у Львові, а по обіді вирушили традиційним маршрутом: автобусом переїхали українсько-польський кордон і дісталися до Жешува, звідки чартерним рейсом прилетіли до Гамбурга.

До складу делегації донеччан увійшли гравці та тренерський штаб першої команди, футболісти та наставники юнацького складу, менеджмент клубу.

Головний тренер "помаранчево-чорних" Марино Пушич на матч з "Антверпеном" взяв 26 футболістів.

Це воротарі Артур Рудько, Дмитро Різник, Денис Твардовський, захисники Став Лемкін, Валерій Бондар, Георгій Гочолеішвілі, Іраклі Азаров, Микола Матвієнко, Педріньо, Новатус Міроші, Едуард Козик, Ярослав Ракицький, півзахисники: Деніл Кастілло, Тарас Степаненко, Егіналду, Дмитро Крисків, Георгій Судаков, Олександр Зубков, Дмитро Топалов, Артем Бондаренко, Олег Очеретько, Невертон, Олексій Кащук і нападники: Данило Сікан, Богдан В'юнник і Кевін Келсі.

Сьогодні ввечері на "гірників" чекають відкрите тренування і передматчева пресконференція на "Фолькспаркштадіоні" в Гамбурзі, де завтра відбудеться гра.

Скандал і втрачені два очки

Тим часом в останньому матчі перед грою з "Антверпеном" – у протистоянні в рамках Прем'єр-ліги "Шахтар" – "Полісся", трапився скандал через суддівське рішення.  У першому таймі гравець "Полісся" грубо зіграв проти Валерія Бондаря, але арбітр не вилучив гравця житомирської команди.

Так, спортивний директор "Шахтаря" Даріо Срна заявив, що головний арбітр матчу з "Поліссям" Микола Балакін помилився, коли не вилучив гравця суперника за фол у першому таймі.

"На жаль, хочу ще раз повернутися до вчорашньої гри, де суддя VAR пан Балакін припустився дуже серйозної помилки. І мовчати про це ми більше не можемо. З початку чемпіонату футболісти "Шахтаря" отримали п'ять червоних карток. З них три вилучення, на мою думку, були справедливими. Однак навіть легші наші фоли закінчувалися вилученнями, а вчора на 10-й хвилині була чиста червона картка на Бондарі, і це навіть ніхто не обговорює.

Не знаю, до кого з цим звертатися, тому звертаюся до УАФ і відповідних органів і хочу сказати, що це вже не випадковість. Мені це нагадало попередній чемпіонат, коли Мудрик у матчі з "Рухом" отримав червону картку на рівному місці. На початку цього чемпіонату Бондаренко, який узагалі в житті не фолив, уже дві червоні отримав, а також Чигринський, Ракицький, Гочолеішвілі – я хочу, щоб усі подивилися на ці червоні картки та порівняли з учорашнім фолом, де картку не дали. Ви знаєте, що "Шахтар" купив дві системи VAR, "Полісся" придбало один VAR – і це не для того, щоб їх судили інакше, а щоб в українському футболі були порядок і чесність.

І нехай на мене ніхто не ображається, але більшість арбітрів могли б подивитися на Катерину Монзуль та її бригаду, як вони судять. Вони можуть стати прикладом для багатьох арбітрів в Україні. Дякую", – зазначив Срна.

Сам Бондар після гри також зауважив: "Мабуть, хочеться багато чого сказати, але в нас було чимало моментів у цьому сезоні, коли наші гравці отримували червоні картки за такі ж порушення. І я впевнений, що в тому епізоді була чиста червона картка і гра могла скластися зовсім інакше. Також думаю, на якій би хвилині не стався такий фол, на 10-й чи 50-й, він тягне на вилучення. Можу навести приклади з Ярославом Ракицьким, Артемом Бондаренком, Георгієм Гочолеішвілі, коли вони отримували червоні картки ще в першому таймі. У нас є VAR, є кваліфіковані арбітри, які цим займаються, але дуже багато розмов іде про суддів, і маємо дуже багато спірних моментів, пов'язаних саме з цією командою, які дають їм змогу набирати очки. Мабуть, це про щось говорить. Тому не можна залишати ці моменти поза увагою, має бути комітет, який розгляне такі епізоди й дасть відповідну оцінку арбітрам – і тим, які сидять на VAR, і тим, які судять матч. Якщо там подивитися момент, то це пряма і чиста червона картка, на мою думку. Нашим гравцям такі картки давали, і я не знаю, чому саме "Поліссю" їх не дають. Напевно, щось робиться в нашому футболі і поза футболом, скажімо так.

Було дуже важко дограти цей матч, бо отримав доволі неприємну травму, яка мені не дає змоги зараз на повну силу готуватися до матчу Ліги чемпіонів. Тепер треба займатися саме цим моментом, відновлюватися і якось підготуватися до гри з "Антверпеном". Сподіваюся, все буде добре. Але, звісно, це мене дуже засмучує, тому що попереду дуже важлива гра для нас і треба думати про неї, а в мене зараз усі думки про те, як вилікувати ногу".

Жодного очка в ЛЧ і 5-те місце в чемпіонаті

Тим часом "Антверпен" також відчуває серйозну ігрову кризу, що позначається на результатах команди та місці в турнірній таблиці в національному чемпіонаті. Якщо в Лізі чемпіонів команда програла всі чотири гри й у таблиці в неї красномовний "нуль", то в чемпіонаті Бельгії в останньому матчі команда розділила очки з середняком турнірної таблиці "Сент-Трюйденом" (1:1).

У турнірній таблиці Ліги Жупіле "Антверпен" посідає 5-те місце за доволі посередніх показників – 6 перемог за 6 нічиїх та 3 поразки, 24 очки. Команда на 11 балів відстає від лідера "Сент-Жіллуаза".

Букмекери – за "гірників"

На котируваннях букмекерських контор "гірники" є фаворитами протистояння із середняком бельгійської ліги та явним аутсайдером ЛЧ. За даними спеціалізованого порталу BetExplorer, що збирає дані всіх провідних контор світу, на перемогу "Шахтаря" можна поставити з коефіцієнтом 2.01 до 1, тоді як на нічию – 3.61 до 1, а на перемогу "Антверпена" – 3.64 до 1.

У процентному співвідношенні це становить 50-26-24 на користь номінальних господарів поля арени в Гамбурзі.

Де дивитися?

На території України ексклюзивним транслятором єврокубків є компанія Megogo. Матч за участю "Шахтаря" можна буде побачити на каналі Megogo Футбол 1. Також цей канал доступний передплатникам спортивного пакета Volia TV.

Нагадаємо, матч 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів "Шахтар" – "Антверпен" відбудеться 28 листопада в Гамбурзі на "Фолькспаркштадіоні". Гра розпочнеться о 19:45 за київським часом.

"Шахтар" U19 свій матч Юнацької ліги УЄФА з "Антверпеном" U19 проведе на стадіоні "Едмунд-Пламбек" у Нордерштедті у вівторок о 13:00 Ця гра також буде доступна телеглядачам на Megogo Футбол 1.

Джерело матеріала
loader