Єврокомісія підтримала пропозицію про заборону торгівлі російськими діамантами – AFP
Єврокомісія підтримала пропозицію про заборону торгівлі російськими діамантами – AFP

Єврокомісія підтримала пропозицію про заборону торгівлі російськими діамантами – AFP

Європейська комісія схвалила пропозицію щодо заборони на торгівлю російськими алмазами. Такий крок може стати частиною 12-го пакету санкцій проти РФ.

Про це інформує інформаційна агенція AFP із посиланням на проєкт постанови.

Уже найближчими днями документ можуть передати на схвалення усім країнам-членам ЄС.

Зараз дивляться

Що передбачає пропозиція Єврокомісії

Згідно з копією документа, яка потрапила до AFP, пропонується заборонити торгівлю діамантами, що походять із РФ, перевозяться транзитом або експортуються з Росії, а також алмазами, обробленими в третіх країнах.

З 1 січня 2024 року заборона поширюватиметься на “непромислові природні та синтетичні алмази, а також ювелірні вироби з діамантами”.

Заборону на імпорт російських діамантів, огранованих чи відшліфованих у третіх країнах, планують впроваджувати поетапно – з березня по вересень 2024 року.

– Це поетапне впровадження… враховує необхідність розгортання відповідного механізму відстеження, який уможливить ефективні заходи впливу та мінімізує збої для гравців ринку, – сказано в проєкті документа.

Рішення ЄС щодо російських діамантів: що відомо

Євросоюз працює над забороною на російські діаманти в рамках 12-го пакету санкцій, мета якого – посилити тиск на військову економіку РФ.

Як зазначає AFP, було нелегко домовитися, як краще обмежити торгівлю алмазами.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Будучи невеликими та надзвичайно цінними, дорогоцінні камені легко та вигідно провозити контрабандою. Їх можна легко змішувати з іншим дорогоцінним камінням, – пише видання.

Європа, зокрема Бельгія, також мають занепокоєння, що навіть під санкціями ЄС російські діаманти можуть знайти шлях до конкурентів у Дубаї та Індії.

Обговорення нових санкцій зрушило з місця після того, як країни Великої сімки (G7) дали зелене світло на запровадження обмежень стосовно російських діамантів.

Галузь уже готується до можливих обмежень. Великі трейдери та ювелірні бренди почали застосовувати передову технологію відстеження, щоб перевіряти та сертифікувати походження їхніх діамантів.

У Антверпені, де обробляють близько 86% світових алмазів, звертаються до технології блокчейн та QR-кодів, щоб довести, що їхні дорогоцінні камені походять із копалень в Африці, Австралії чи Канаді, а не в РФ.

Теги за темою
Єврокомісія
Джерело матеріала
loader