Що українці знають про ВІЛ\СНІД – з’ясовували у Фонді Олени Пінчук
Що українці знають про ВІЛ\СНІД – з’ясовували у Фонді Олени Пінчук

Що українці знають про ВІЛ\СНІД – з’ясовували у Фонді Олени Пінчук

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Фонд Олени Пінчук представив дослідження, яке показує, що українці знають про ВІЛ/СНІД.

Оскільки Україна досі займає перше місце в Європі за швидкістю розповсюдження ВІЛ, важливо дізнатися, як змінилась ситуація з обізнаністю українців про шляхи передання ВІЛ та методи запобігання інфікуванню.

Обізнаність українців

Проведене на платформі Gradus дослідження 2023 року на замовлення Фонду Олени Пінчук показало дуже високу обізнаність українців щодо ВІЛ (97% знають, що таке ВІЛ та СНІД, і 92% – знають, як можна запобігти інфікуванню).

Зараз дивляться

Водночас результати демонструють досить великий рівень стигматизації потенційних груп ризику.

До таких груп відносять:

  • людей, які займаються проституцією (85%);
  • споживачів наркотиків (85%);
  • сексуальні меншини (54%);
  • медичних працівників (43%);
  • безхатьків (32%);
  • населення у віці 18-60 років (7%).

До груп підвищеного ризику відносять військових.

Серед основних причин називають: поранення (33%), переливання крові (23%), контакт з кров’ю (18%), польову медичну допомогу (16%), контакт з пораненими ВІЛ-інфікованими (14%), незахищені статеві контакти (10%).

Методи контрацепції

Навіть знаючи про шляхи передавання ВІЛ (кров, незахищений статевий акт) — люди не завжди використовують презервативи. Вони запобігають не лише небажаній вагітності, а й інфікуванню ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом.

Майже третина опитаних (30%) ніколи не користуються презервативами. Проте серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник становить 16%. Завжди або у більшості випадків 37% населення користується презервативами. Серед тих, у кого немає постійного сексуального партнера, цей показник становить 46%.

– Протягом 20 років невпинної роботи Фонду ми приділяли особливу увагу зупиненню епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. За цей час вже багато зроблено, але перед нами важливе завдання – впровадити регулярне тестування людей на ВІЛ і використання презерватива як норму, — зазначила засновниця Фонду Олена Пінчук.

Олена додала – необізнаність і байдужість до власного здоров’я в умовах війни дає нам нові виклики. Багато людей досі відкладають на потім піклування про себе. Потрібно допомогти в тому, щоб турбота про своє здоров’я стала пріоритетом для кожного українця і українки.

Чому відбувається передавання ВІЛ та СНІД

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, передавання вірусу статевим шляхом у гетеросексуальних парах (чоловіка і жінки) становить 68,3% від усіх нових випадків ВІЛ.

Більшість населення часто не сприймають себе як групу ризику інфікування ВІЛ і, можливо, ніколи не отримували послуг з тестування на ВІЛ.

Тестування на ВІЛ

Під час дослідження було виявлено ще одну проблему: низький рівень тестування на ВІЛ. Лише 22% опитуваних декларували, що здавали тест на ВІЛ за останній рік. Цей рівень трохи вищий серед людей у віці 25-34 років: кожен третій (32%) з них здавав тест за останній рік.

– Високий рівень стресу, життя у постійній небезпеці та напрузі, а також втома від війни призводять до того, що люди менше піклуються про власне здоров’я чи нехтують базовими принципами його збереження, — говорить Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Євгенія Близнюк розповіла – ми бачимо ці сигнали і в інших дослідженнях, які проводимо від початку повномасштабного вторгнення. Проте результати, які отримали зараз, є дуже обнадійливими. Обізнаність про ВІЛ/СНІД серед дорослого населення України становить 97%. Це надзвичайно важливо, особливо в країні, де йде війна і ризики поширення хвороби збільшуються.

Як покращити ситуацію

Результати дослідження свідчать про те, що важлива не лише загальна обізнаність людей про епідемію ВІЛ/СНІДу, а й ототожнення себе з потенційною групою ризику.

Усвідомлення ризиків сприятиме формуванню безпечної поведінки та включенню тестування на ВІЛ до рутинних медичних обстежень.

Комплексне впровадження сексуальної освіти сприятиме культурним змінам в суспільстві, поширюючи етику використання презервативів та зменшуючи дискримінацію груп ризику.

Детальніше з дослідженням можна ознайомитись .

Фонд Олени Пінчук 20 років займається протидією епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні. З 2003 року Фонд проводить масштабні інформаційні кампанії, допомагає тим, кого торкнулась епідемія, залучає в Україну інноваційний міжнародний досвід тестування та лікування.

До російського вторгнення в Україні було приблизно 260 тис. людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ), а поширеність ВІЛ становила приблизно 1% серед дорослого населення (включно з тимчасово окупованими територіями). Приблизно 180 тис. (69%) ЛЖВ знають про наявність у них ВІЛ-статусу.

Джерело матеріала
loader
loader