Через пів року сіла за кермо: вона єдина в Україні, кому одночасно пересадили підшлункову і нирку
Через пів року сіла за кермо: вона єдина в Україні, кому одночасно пересадили підшлункову і нирку

Через пів року сіла за кермо: вона єдина в Україні, кому одночасно пересадили підшлункову і нирку

Олена Ткачук – перша і єдина, кому в Україні пересадили одночасно підшлункову залозу і нирку. Через півроку після операції жінка отримала водійські права і сіла за кермо автомобіля.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомили співробітники Українського центру трансплантат-координації.

Історія хвороби

– Олена родом із Рівненщини. На цукровий діабет захворіла у п’ять років, у шість – уже довелося робити ін’єкції інсуліну. Потім відмовили ще й нирки, – йдеться в повідомленні.

Зараз дивляться

За словами медиків, коли Олена очікувала на трансплантацію, їй доводилося щодня робити вже по чотири ін’єкції інсуліну та тричі на тиждень їздити в лікарню на гемодіаліз.

Встигнути дістатися Львова

Як стало відомо, довгоочікуваний дзвінок пролунав у квітні 2023 року. Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила саме її імуносумісним реципієнтом з померлим донором.

Однак лікарі сумнівалися, чи встигне жінка швидко дістатися Львова, до лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання. Чоловік Олени Юрій тоді був на передовій. Тоді один із сусідів сім’ї відклав усі свої справи, сів за кермо і за три години доправив Олену до клініки.

Неймовірний результат

Трансплантація підшлункової залози – одне з найскладніших хірургічних втручань. Тому до львівської трансплант-команди приєдналися медики столичної клінічної лікарні Феофанія.

Як повідомляється, пересадка підшлункової тривала майже шість годин, потім ще дві години трансплантували нирку. Результат отримали неймовірний – уже на другий день після операції жінка змогла відмовитися повністю і від ін’єкцій інсуліну, і від гемодіалізу.

Обійняти дружину померлого донора

За словами медиків, пацієнтку виписали з клініки в 33-й день її народження. Сама Олена зізналася, що насправді вона ніби проживає нове, інше життя. Вона сіла за кермо автомобіля й іспит на водійські права склала з першої спроби.

А ще Олена дуже хоче обійняти дружину померлого донора, який дав їй такий неймовірний шанс пожити по-справжньому.

Згідно з даними МОЗ, за дев’ять місяців 2023 року проведено 406 органних трансплантацій.

Теги за темою
Київ Львів
Джерело матеріала
loader
loader