Орбітальний апарат NASA сфотографував приголомшливі краєвиди горизонту Марса — фото
Орбітальний апарат NASA сфотографував приголомшливі краєвиди горизонту Марса — фото

Орбітальний апарат NASA сфотографував приголомшливі краєвиди горизонту Марса — фото

Орбітальний апарат NASA сфотографував приголомшливі краєвиди горизонту Марса — фото

Фото передає унікальну перспективу, яку б бачили астронавти, перебуваючи на орбіті Марса.

Орбітальний апарат NASA Odyssey зробив нове зображення горизонту Марса з висоти близько 400 кілометрів. Приблизно на тій самій висоті Міжнародна космічна станція обертається навколо Землі, повідомляє NASA Jet Propulsion Laboratory. 

Ракурс знімка рідкісний, оскільки його важко створити. Науковці витратили три місяці на планування спостережень THEMIS. THEMIS — тепловипромінювальна система візуалізації, яка переглядає видимі та інфрачервоні відбиття поверхні Марса, щоб створити карту, яка показує розташування різних концентрацій мінералів і їх зв’язок з різними формами рельєфу. Команда хотіла отримати ширший огляд атмосфери, ніж може охопити THEMIS у своєму звичайному положенні — закріплений на місці на орбітальному апараті і спрямований прямо вниз. 

Щоб відрегулювати кут камери, потрібно було змінити положення всього космічного корабля майже на 90 градусів, оскільки THEMIS не може обертатися. Вчені переконались, що Сонце все одно світить на сонячні панелі космічного корабля, але не на чутливе обладнання, яке може перегрітися. При такому розташуванні корабля, антена орбітального апарату була спрямована від Землі і команда не мала зв’язку з Землею протягом кількох годин, доки операція не завершилась. 

THEMIS зробив серію панорамних зображень, на яких зафіксовано вигнутий марсіанський ландшафт під прозорими шарами хмар і пилу. Десять зображень зшили одне з одним, щоб отримати фінальний кадр. Чутливість інфрачервоної камери до тепла дала змогу картографувати лід, каміння, пісок і пил разом зі змінами температури на поверхні планети. Вчені побачили, де знаходяться шари водяно-льодових хмар і пилу по відношенню один до одного. Це може допомогти науковцям покращити моделі атмосфери Марса.

Команда також зняла зображення супутника Марса Фобоса. «Ми отримали інший ракурс та умови освітлення Фобоса, ніж ми звикли. Це робить його унікальною частиною нашого набору даних Фобоса», — зазначив керівник камери Odyssey Джонатан Хілл.

На думку вчених, знімок є досягненням, завдяки якому астрономи порівняють Марс із Землею. Також подальше дослідження може допомогти вирішити дискусію, чим насправді є Фобос — захопленим астероїдом чи стародавнім шматком Марса, який відлетів від поверхні ударом. 

Місія Odyssey сподівається зробити подібні знімки в майбутньому, зафіксувавши марсіанську атмосферу протягом кількох сезонів.

Раніше NASA показало зміну пори року на Марсі в ультрафіолетовому світлі. Спостерігаючи за планетою в ультрафіолетовому діапазоні, вчені змогли отримати уявлення про марсіанську атмосферу та розглянути особливості поверхні.

Джерело матеріала
loader
loader