Дітей діставали з-під завалів: братиків з Одещини, які відновлювалися за кордоном, тепер знову рятують у Львові
Дітей діставали з-під завалів: братиків з Одещини, які відновлювалися за кордоном, тепер знову рятують у Львові

Дітей діставали з-під завалів: братиків з Одещини, які відновлювалися за кордоном, тепер знову рятують у Львові

Після року відновлення у клініках Австрії та Великої Британії, два братики з Одеської області, які отримали важкі поранення внаслідок влучання ворожого снаряду в їхній дім, знову звернулися до львівських лікарів.

Наздогнали наслідки мінно-вибухової травми

Опікуни дітей упевнені, нові проблеми зі здоров’ям у одного з братів зможуть вирішити лише в дитячій лікарні Святого Миколая, а точніше, у Центрі нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії, який діє на базі львівського медичного закладу.

Зараз Яків і Володя Янковські живуть у Великій Британії, відновлення після складних поранень пройшло успішно – молодший Яків знову може ходити, старший Володя  – рухати рукою.

Зараз дивляться

Але натомість з’явилася нова проблема. Вона пов’язана з наслідками мінно-вибухової травми. У молодшого з братів почалися судоми. Через них хлопчик уже двічі потрапляв до лікарні. З’ясувати причину нападів не вдалося.

Історія цих дітей драматична. У ніч на 1 липня 2022 року ворог завдав удару по селищу Сергіївка, що на Одещині. 8-річного Якова та 14-річного Володю з-під завалів діставали сусіди.

Мама та вітчим хлопчиків загинули. Загалом ця терористична атака забрала життя щонайменше 22 людей.

Меншому Якову у шию потрапив уламок. Аби хлопчик вижив, рятувальники мусили затиснули пошкоджену судину. Це спричинило кисневе голодування і інсульт. У результаті дитині паралізувало ліву частину тіла.

У старшого ж Володі були множинні поранення, зокрема, важка черепно-мозкова травма та складний перелом променевої кістки правої руки.

Першу допомогу дітям надали на Одещині, а потому транспортували до Львова. У Дитячій Лікарні Святого Миколая за здоров’я братиків боролися анестезіологи, нейрохірурги та фізичний терапевт.

Останній за кілька місяців щоденних занять допоміг Якову зробити перший маленький крок після інсульту.

Двоюрідна сестра хлопчиків була весь час поруч. Вона оформила опіку над братами і супроводжувала сиріт за кордон — на реабілітацію.

У хлопчиків виявили ознаки рідкісного ураження судин головного мозку

Тож і тепер, з новою проблемою — вже неврологічною — жінка звернулася до дитячої лікарні Святого Миколая у Львові, де хлопчиків одного разу вже врятували.

Після всебічного обстеження і електроенцефалограми вдалося виявити причину епілептичних нападів. У Якова — прихована епілепсія та підозра на хворобу мойя-мойя – рідкісне враження судин головного мозку, при якому в них формуються вузлики.

Тож є величезний ризик, що інсульт повториться. Такі ж всебічні обстеження виявили схожі проблеми і у старшого з братів — Володі. Під час активної фази сну, в юнака також починаються напади.

Наразі обидва брати приймають протисудомну терапію. Для більш радикального лікування — необхідне спостереження в динаміці.

Джерело і фото:

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader
loader