Прийом Геймліха: що це за метод і як його правильно виконувати
Прийом Геймліха: що це за метод і як його правильно виконувати

Прийом Геймліха: що це за метод і як його правильно виконувати

Таке може статися з кожним, коли в горлі щось раптово застрягає і ти не можеш ані дихати, ані говорити. Задуха може стати причиною несподіваної смерті абсолютно здорової людини.

І є лише один ефективний метод, який за лічені хвилини допоможе звільнити дихальні шляхи від сторонніх предметів чи їжі.

Напевно, всі його бачили у фільмах. А якщо такий випадок трапиться у житті, хірург розповів Фактам ICTV, як правильно робити прийом Геймліха.

Зараз дивляться

Що таке прийом Геймліха

Цей дієвий метод виник завдяки американському торакальному хірургу і медичному досліднику Генрі Геймліху, який вперше описав його в 1974 році.

До цього людям з ознаками задухи допомагали неправильно, адже раніше вважали, що в них серцевий напад.

До речі, Американський Червоний Хрест з 1933 до 1969 року рекомендував у разі задухи лише плескати людей по спині. Від цього потерпілим ставало тільки гірше, сторонні предмети застрягали у трахеї, що призводило навіть до смерті.

Генрі Геймліх почав досліджувати проблему, і після тривалих експериментів  врешті-решт винайшов універсальний спосіб допомоги.

В яких випадках застосовують прийом Геймліха

Головний тривожний симптом задухи – людина хапається за горло руками і не може говорити. При цьому сторонній предмет просуватиметься все далі, подразнюючи слизову оболонку гортані або трахеї та викликаючи набряк і спазм голосової щілини.

–  Не надавайте першу допомогу, якщо людина сильно кашляє і може говорити –  кашель може самостійно зрушити предмет, — радить Костянтин Кравець.

Як правильно виконувати прийом Геймліха

Треба стати позаду потерпілого, обхопити його руками навколо талії, надавити на нижню частину діафрагми (вище пупка під грудиною) та зробити до п’яти різких поштовхів вгору.

Це чинить тиск на будь-який предмет, що застряг у трахеї, і має його виштовхнути. Прийом Геймліха проводиться, допоки сторонній предмет не вийде з дихальних шляхів.

— Якщо постраждалий знепритомнів, негайно викликайте швидку та починайте серцево-легеневу реанімацію, — каже лікар.

 

Джерело матеріала
loader
loader