Яке свято 5 грудня за новим календарем, прикмети, іменини
Яке свято 5 грудня за новим календарем, прикмети, іменини

Яке свято 5 грудня за новим календарем, прикмети, іменини

У статті, присвяченій 5 грудня, ми розглянемо кілька цікавих аспектів цієї дати за новим календарем. Дізнаємося, яке свято відзначається цього дня, які традиції та прикмети супроводжують його святкування. Занурюємося у світ культурних та традиційних особливостей 5 грудня, щоб розкрити його значущість та цікаві аспекти.

5 грудня: яке церковне свято за новим календарем

2023 року Україна перейшла на Новоюліанський календар. Отже, тепер святкування всіх церковних свят зрушилося на два тижні раніше. Тож якщо раніше ми відзначали день святого Сави 18 грудня, то з цього року дата змістилася на 5 грудня.

Цей день присвячений пам’яті преподобного Сави Освяченого, отця святого Миколая.

Народжений 439 року, Сава походив з Каппадокії. Вже в дитинстві він познайомився з християнством і вирішив піти жити до монастиря святої Флавіани у віці 8 років. У 17 років він був пострижений у ченці, одночасно знайшовши дар чудотворця.

Протягом тривалого часу Сава мандрував у самітництві. Якось йому відкрилася простора печера, де він вирішив оселитися. Слава про нього стала настільки великою, що невдовзі біля печери сформувалася громада, почали будувати лавру та назвали її на честь Сави Освяченого.

Святкування дня Сави вважається одним із радісних українських свят. У сім’ях, де є чоловік із таким ім’ям, традиційно проводяться обряди на честь іменинника.

5 грудня: яке сьогодні свято в Україні та світі

5 грудня в Україні відзначається День працівників статистики, присвячений тим, хто працює над тим, щоб статистика країни відповідала світовим стандартам. Збір статистичних даних вважається важливим елементом розвитку будь-якої держави та присутній з моменту утворення перших держав.

Також 5 грудня відзначається Міжнародний день ніндзя, неофіційне свято, присвячене світовій прем’єрі фільму “Останній самурай”. Цей день має на меті привернути увагу до бойового мистецтва стародавніх японських майстрів.

Щорічно 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтера задля економічного та соціального розвитку, започаткований Організацією Об’єднаних Націй у 1985 році. Свято спрямовано заохочення добровільної праці різних областях. В Україні волонтерська діяльність стала широко поширеною після Революції Гідності у 2014 році.

5 грудня також відзначається Всесвітній день ґрунтів, заснований Організацією Об’єднаних Націй у 2013 році. Цей день покликаний підвищити обізнаність суспільства щодо важливості ґрунту для продовольчої безпеки та функціонування екосистем. Ідею створення свята було запропоновано Міжнародною спілкою ґрунтознавства у 2002 році.

грудень

5 грудня: прикмети

  • якщо пухкий сніг починав танути, а на поверхні з’являлися прогалини, очікувалося потепління найближчими днями.
  • Тріск у печі – передвістя сильного морозу.
  • Якщо зробити пропозицію цього дня, шлюб буде щасливим.
  • Дим із труби стелиться вниз – ознака поганої погоди.

5 грудня: іменинники

Сергій, Ілля, Захар, Геннадій, Сава.

5 грудня: який знак зодіаку

5 грудня перебуває під знаком зодіаку Стрільця. Стрілець – дев’ятий знак зодіаку, який тягнеться з 23 листопада по 21 грудня. Люди, народжені в цей період, вважаються стрільцями за астрологією. Характеристики Стрільця включають позитивність, допитливість і прагнення до пригод.

Джерело матеріала
loader
loader