Обхід санкцій та лазівка ​​в переробці: як Росія оминає нафтові обмеження Заходу
Обхід санкцій та лазівка ​​в переробці: як Росія оминає нафтові обмеження Заходу

Обхід санкцій та лазівка ​​в переробці: як Росія оминає нафтові обмеження Заходу

Попри "нафтові" санкції Заходу, країна-терористка Росія отримує дохід від продажу нафтопродуктів. РФ застосовує різні способи обходу енергетичних обмежень та інші різні лазівки.

Москва все ще заробляє мільярди на своєму флагманському експорті, які вона використовує для продовження війни проти України. Про це йдеться в матеріалі POLITICO.

Як зазначається, справа не в тому, що обмеження ціни не вплинуло. За останній рік ця схема коштувала Кремлю 34 млрд євро доходів від експорту, що еквівалентно приблизно 2 місячним доходам цього року, згідно з новим аналізом Дослідницького центру з питань енергетики та чистого повітря (CREA).

"Вплив ліміту цін був обмеженим через неадекватний моніторинг і правозастосування", – сказав Ісаак Леві, який очолює роботу CREA щодо Європи та Росії, оскільки західні країни не змогли подолати лазівки санкцій.

Це частково пояснюється тим, що трейдери просто ігнорують цінову стелю, йдеться у звіті, і російська нафта продається приблизно за 70 доларів за барель. Близько 48% російських нафтових вантажів було перевезено на танкерах, що належать або застраховані в країнах G7 та ЄС, виявили дослідники.

Теоретично обмеження ціни має застосовуватися до цих суден, які становлять переважну більшість світового флоту, але на практиці цільовими цілями є небагато операторів.

Лазівка ​​в переробці також підірвала зусилля Заходу. Такі країни, як Індія, дешево купують величезні обсяги російської нафти, переробляють її, а потім продають усім, хто хоче, без обмежень. Це означає, що європейські споживачі можуть несвідомо використовувати бензин, дизельне паливо та авіаційне паливо, вироблене з російської нафти, одночасно фінансуючи збройні сили РФ.

Західні уряди висунули звинувачення лише невеликій кількості осіб у недотриманні правил, а розслідування ймовірних правопорушень проводяться рідко. Тим часом Росія відкрито зневажає цю заборону, а тіньовий флот застарілих танкерів намагається приховати справжнє походження своїх поставок.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Світовому банку очікують, що середня ціна нафти у IV кварталі поточного року складе 90 доларів за барель. Проте в 2024-му, за прогнозом, вартість знизиться до 81 долара.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader