Українські полярники показали частини найбільшого і найстарішого айсберга: фото
Українські полярники показали частини найбільшого і найстарішого айсберга: фото

Українські полярники показали частини найбільшого і найстарішого айсберга: фото

Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" показали фото айсбергів, які трапилися їм дорогою до польської антарктичної станції "Арцтовський".

Полярники з України припускають, що, можливо, величезні уламки льоду відкололися від айсберга A23a площею 4 тисячі кілометри квадратних.

Про це повідомляють в Національному антарктичному науковому центрі.

"Ноосфера" (судно полярників - ред.) дійшов до острова Кінг Джордж в Антарктиці, де розташована польська антарктична станція "Арцтовський". За київським часом це відбулося вночі 6 грудня. Це вже третій антарктичний сезон "Ноосфери" під синьо-жовтим прапором", – йдеться в дописі полярників.

Шлях судна від Кейптауна до Кінг Джорджа становив 6638 км і зайняв 19 днів. Проте українських полярників дорогою найбільше здивували айсберги. Ймовірно, вони відкололися від величезного айсберга площею 4 тисячі кілометри квадратних, який саме проходив північний край Антарктичного півострова в листопаді цього року.

Зазначимо, що антарктичний айсберг під назвою A23a, площа якого становить майже 4000 квадратних кілометрів, приблизно втричі перевищує розмір Нью-Йорка. Він також є одним із найстаріших айсбергів у світі. Нещодавно він, вагою вагою майже трильйон тонн, вперше за 30 років відколовся від дна і почав дрейфувати. 

  • До Землі наблизиться небезпечний астероїд: що відомо
  • Таємниці піраміди: вчені нарешті відкриють загадкові двері всередині Хеопса
  • Марс очима астронавтів: апарат NASA вперше зафіксував панорамний краєвид Червоної планети (фото, відео)
Джерело матеріала
loader
loader