7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Хустки та влада: все найважливіше та цікаве про новий день

7 грудня – 341 день 2023 року, до кінця якого залишається лише 24 дні. Сьогодні відзначається День місцевого самоврядування та день цивільної авіації. Крім того, сьогодні українки мають особливий привід пов'язати на голову хустку. А у православ'ї це день пам'яті двох преподобних із Києво-Печерських Ближніх печер.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 7 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

День місцевого самоврядування

У далекому вже листопаді 2000 року президент Кучма підписав указ про відзначення сьомого грудня нового свята – "Дня місцевого самоврядування".

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Леонід Данилович лише надав "Дню місцевого самоврядування" нового офіційного статусу, бо українці відзначали його вже протягом десяти років. Верховна рада ще радянської України 7 грудня 1990 року ухвалила закон "Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування". З того часу ця дата і стала професійним святом для тих, хто працює у міських, сільських, селищних, районних та облрадах.

Місцеве самоврядування – це давня слов'янська традиція, яка бере свій початок із часів Київської Русі. Це вибір вільних громадян, які довіряють обраним ними представникам та наділяють їх владними повноваженнями. У жовтні 1985 року у Страсбурзі європейськими державами було схвалено Європейську хартію місцевого самоврядування. Цей пакт зіграв і продовжує відігравати важливу роль у становленні та розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як у старих, так і в нових європейських демократіях. Саме тому 15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала цю Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.

Міжнародний день цивільної авіації

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 2

Міжнародний день цивільної авіації – свято, яке відзначається щорічно 7 грудня, у день заснування Міжнародної організації цивільної авіації ІКАО. На прохання ІКАО це свято 1996 року і встановила Генеральна Асамблея ООН. Ще 1992 року ІКАО оголосила цей день святом із метою звернути увагу на успіхи цивільної авіації. Свято стало відзначатись з 1994 року, року п'ятдесятиріччя підписання Міжнародної конвенції про цивільну авіацію в Чикаго.

Глобальна повітряна транспортна мережа виходить за межі континентів, значно розширює місцевий доступ до іноземних постачань та ринків, надає можливості для культурного та соціального обміну та зміцнює потенціал реагування на надзвичайні ситуації та гуманітарні ситуації під час криз та надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я.

Всесвітній день української хустки

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 3

З 2019 року в Україні з'явилося нове, поки що неофіційне свято, присвячене невід'ємному елементу жіночого українського національного костюма. Задуманий як відверто політична реклама, день несподівано сподобався далеким від політики українкам, і 7 грудня в Україні, ймовірно, вже після війни стане таким же масовим, як, наприклад, день вишиванки.

Мало хто знає, але в Україні хустка була маркером соціального статусу жінки та рівня достатку її родини. Молоді дівчата зазвичай носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, а вдови – чорні. У кожному регіоні були свої традиційні забарвлення, візерунки та способи пов'язування хусток. Традиційна хустка широко використовувалася в різних обрядах, насамперед пов'язаних із заручинами та весіллям. Наприклад, під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам і пов'язувала хустку хлопцеві, якщо згодна була вийти за неї заміж. А під час весілля молодята приймали подарунки та гроші від гостей через хустку, щоб від захистив їх від можливого псування. На Буковині дівчина мала самостійно вишити і подарувати своєму нареченому обрядову хустку, що називалася ширинкою. Крім того, ширинки дарували гостям на весіллі.

Снігопади повертаються: погода в Україні на 7 грудня

Що святкують в інших країнах 7 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

Православ'я України після переходу на новий календар 7 грудня вшановує пам'ять преподобних Павла Послуха та Іоанна Постника з Києво-Печерських Ближніх печер.

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 5

Відомостей про життя преподобних збереглося мало. Видане владикою Модестом старовинне лаврське рукописне оповідання говорить: "Преподобний Павло Послух, після прийняття на себе чернечого образу в Печерському монастирі, покірно виконував будь-який послух, який накаже настоятель, ніколи не буваючи пустим, а у вільний від слухняності час виснажує тіло своє. Закінчивши життя, він перейшов до Бога". На плані Ближніх печер 1638 зазначений "святий отець Павло, монах чудово слухняний", про який згодом карти цього лабіринту не повідомляють. Зате на карті Далеких печер 1703 року вперше згадано "Послух Павло", позначений на пізнішій карті, приблизно 1744 року, як "викл. отець Павло".

Преподобний Іоанн Постник, жив приблизно в XIII ст. Повідомлення про мощі преподобного Іоанна, які спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, поряд із повідомленнями про мощі інших преподобних з таким же ім'ям вперше зустрічається у творі "Тератургіма" ченця Афанасія Кальнофойського 1638 року. В іконописному оригіналі кінця XVIII століття про зовнішній вигляд преподобного сказано: "Сід, брада Сергієва, на чолі клобук чорний, риза преподобницька, спід лазоровий".

Традиції цього дня

7 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

Молодята 7 грудня перебували у центрі уваги. Перед їхнім будинком клали вивернутий хутром назовні кожух, яким вони мали пройти. Цей обряд допомагав уберегти сімейне щастя від поганого ока.

Дівчата пекли колобок і катали його по убрусу – рушнику, прикрашеному вишиванкою. З одного боку убруса клали річ коханого, з другого – житній колос. Увечері було прийнято гадати. Гілки вишні ставили у воду. Чия розквітне першою, та й заміж скоріше вийде.

Що сьогодні не можна

Нагадаємо, що триває Різдвяний піст. Тому сьогодні не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти. Також вважається, що 7 грудня не можна приймати подарунки від незнайомців та малознайомих людей та дозволяти дітям брати частування від незнайомців.

Крім того, цього дня не можна ігнорувати поради та попередження від рідних людей.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

Японія вперше запускає свій місяцехід на Місяць

Джерело матеріала
loader