Критичного нічого не сталося: політолог пояснив, що означає блокування в Сенаті законопроєкту щодо допомоги Україні
Критичного нічого не сталося: політолог пояснив, що означає блокування в Сенаті законопроєкту щодо допомоги Україні

Критичного нічого не сталося: політолог пояснив, що означає блокування в Сенаті законопроєкту щодо допомоги Україні

Сенатори-республіканці напередодні заблокували збірний законопроєкт щодо надання допомоги Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону та фінансування гуманітарної допомоги в Газі. Республіканцям не подобається відсутність у документі положень про охорону кордону США з Мексикою та врегулювання міграційної політики.

Блокування допомоги США: що це означає для України

Президент США Джозеф Байден назвав блокування законопроєкту політичним шантажем з боку Республіканської партії.

Кандидат політичних наук, доцент Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ігор Рейтерович у коментарі Фактам ICTV наголосив, що також вбачає в цій ситуації певний шантаж.

Зараз дивляться

За його словами, республіканці намагаються вписати внутрішні американські питання в законопроєкт щодо допомоги іншим країнам. Вони хочуть не просто збудувати стіну на кордоні з Мексикою, вони хочуть зробити міграційне законодавство більш жорстким, а демократи не можуть на таке піти – для них це принципове питання.

Частина виборців Демократичної партії – це нащадки мігрантів, або тих, хто відносно нещодавно були мігрантами. Тому для демократів електорально не вигідно погоджуватися на законопроєкти, які будуть посилювати контроль за міграцією.

Ігор Рейтерович наголошує, що не варто робити поспішних негативних висновків щодо проваленого процедурного голосування в Сенаті. Американська система не позбавляє можливості повторного внесення законопроєкту найближчим часом. До того ж самі сенатори запевняли, що це не голоси проти України.

– Процедурне голосування – це один з інструментів Конгресу США щодо ухвалення законів. Щоб не виносити реально провальний документ, по якому немає згоди республіканців і демократів, влаштовують ось такі процедурні голосування.

Сенатори тоді дивляться, скільки парламентарів готові підтримати той, чи інший законопроєкт. Тут так само було зрозуміло, що документ про пакет допомоги навряд чи знайде необхідну кількість голосів, – розповів Ігор Рейтерович.

Тепер розпочнуться переговори щодо пошуку компромісів. До речі, сам президент Байден наголосив, що Білий дім готовий до певних поступок.

Своєю чергою лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер зауважив, що республіканці блокують надання допомоги Україні і при цьому навіть не можуть представити пакет прикордонних заходів, який би міг пройти через Сенат.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За словами політолога Ігоря Рейтеровича, республіканці маніпулюють цим збірним законопроєктом, бо хочуть фінансування своїх вимог. Але ж демократи готові до пошуку компромісів, готові деталізувати пункти документа. І врешті може статися так, що цей шантаж з боку республіканців може обернутися проти них самих, демократи і частина поміркованих республіканців розроблять конкретний план і винесуть його на обговорення в Сенаті. Тоді решті членам Республіканської партії не буде куди дітися.

Нам думку політичного експерта, після вчорашнього процедурного голосування у Сенаті почнеться справжня робота.

Ігор Рейтерович не вбачає якогось злого умислу, щоб начебто не продовжувати допомогу Україні. Політолог вважає, що Україна стала просто заручницею внутрішньопарламентської американської кризи. Адже в документі прописана допомога не лише Україні, а й Ізраїлю та Тайваню, а це вже інтерес самих республіканців.

– Більш того, ми стали заручниками внутрішньопартійної кризи республіканців. Там не всі такі принципові – є доволі помірковані, але й ті не знають, як подолати цю кризу, – наголосив експерт.

Амбасадорка України в США Оксана Маркарова сподівається, що ще до Різдва (25 грудня) Конгрес підтримає документ, в якому буде й оборонна, й бюджетна, й гуманітарна допомога для України на наступний рік.

Політичний експерт також вважає, що скоро сенаторам доведеться голосувати за державний бюджет, адже в США до 19 січня діє тимчасовий – щодо фінансування пріоритетних сфер. А вдруге Джо Байден навряд чи буде таким поступливим, як першого разу, коли підписував тимчасовий бюджет.

– Будемо сподіватися, що Сенат до Різдва встигне знайти компромісний варіант, проголосувати за нього і поставити крапку на тому, – наголосив Ігор Рейтерович.

Як відтермінування вплине на допомогу Україні

По-перше, допомога для України може трохи затриматися. Хоча у Пентагона є ще певна сума для нас, понад $5 млрд. От він буде довше її розтягувати, вважає політолог.

Можливо це затягнеться на грудень-січень. І нам треба тут шукати альтернативні поставки, щоб перекрити свої потреби.

Але треба розуміти, що критичного нічого не сталося, і найближчі два місяці не станеться. Тому що є гроші в Пентагона, є відповідні запаси. До того ж продовжується підтримка з боку Євросоюзу.

Попри те, що ситуація з голосуванням щодо допомоги Україні сталася на кінець року, можна очікувати, що американські законодавці все ж під ялинку закриють цей законопроєкт.

Теги за темою
Джо Байден
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader