Земля балансує на порозі 5 кліматичних катастроф: настав найтепліший період за 125 000 років
Земля балансує на порозі 5 кліматичних катастроф: настав найтепліший період за 125 000 років

Земля балансує на порозі 5 кліматичних катастроф: настав найтепліший період за 125 000 років

Дослідники дали вельми песимістичний прогноз щодо того, яке майбутнє чекає на нашу планету і життя на ній.

Листопад 2023 року стане найтеплішим в історії спостережень, фактично планета б'є температурні рекорди п'ятий місяць поспіль. Ба більше, вчені визнають, що 2023 рік стане найспекотнішим за всю історію людства, а, можливо, і найтеплішим за останні 125 000 років, пише Science Alert.

У результаті за останній рік були побиті численні температурні рекорди, втрата морського льоду прискорилася з лячною швидкістю, як і багато інших індикаторів швидкої зміни клімату. У результаті вчені побоюються, що нинішній рік може стати періодом, коли деякі частини кліматичної моделі Землі можуть увійти в небезпечний стан.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Можна припустити, що якщо система опиниться в стресі, вона відреагує досить передбачувано — подвоїть тиск. І це справді працює для багатьох випадків, проте не завжди. Часом система, що перебуває в стані стресу, змінюється стабільно і лінійно до певного моменту, після чого настане якийсь колапс — великі й різкі зміни. Ці моменти вчені називають переломними та попереджають, що кліматична система Землі має безліч потенційних переломних моментів, зокрема:

  • втрата крижаних щитів;
  • зникнення тропічних лісів та інші.

Дослідження вже засвідчили, що якщо ми втратимо ці системи, нам, на жаль, буде надзвичайно важко відновити їх, після того, як межу переломного моменту буде подолано. У результаті близько 200 вчених з усього світу опублікували новий звіт, що розповідає про всі переломні моменти, які нависли над планетою сьогодні.

У своєму звіті вчені розповіли про "негативні" переломні моменти в системах Землі, здатні нашкодити природі та всьому живому на Землі, зокрема й людям. Під час дослідження вчені вивчили докази минулих і нинішніх змін, а також взяли до уваги прогнози комп'ютерних моделей. У результаті їм вдалося визначити понад 25 переломних моментів, що нависли над майбутнім Землі.

Частини системи Землі, визначені як такі, що мають переломні моменти
Фото: Global Tipping Points Report

Дослідження показують, що 6 із 25 переломних моментів відбуваються в скутих льодом частинах нашої планети. Йдеться про танення льодовикових щитів Гренландії та Антарктиди, а також локальні втрати льодовиків і танення вічної мерзлоти.

16 переломних моментів відбуваються в "біосфері", серед них:

  • масова загибель дерев в Амазонці;
  • деградація саван;
  • посуха;
  • перевантаження озер поживними речовинами;
  • масове вимирання коралових рифів;
  • втрата мангрових заростей;
  • вимирання лугів із водоростями.

Також учені визначили 4 переломні моменти в циркуляції океанів і атмосфери, серед них:

  • колапс глибоководного перемішування океанів у Північній Атлантиці та Південному океані навколо Антарктиди;
  • порушення західноафриканського мусону.

За словами дослідників, вони також виявили, що людська діяльність, на жаль, невблаганно наближає деякі з них до переломного моменту. При цьому вченим все ще невідомі точні порогові значення, однак, якщо це станеться, наслідки будуть катастрофічними для планети та життя на ній.

Ще одним не менш страшним фактором є зміни в людському суспільстві, які тягнуть за собою фінансову нестабільність, переміщення населення, конфлікти й поляризацію. Автори дослідження побоюються, що врешті-решт усе це негативно позначиться на здатності людей перешкоджати настанню переломних моментів на Землі.

Раніше Фокус писав про те, що 20 з 35 показників придатності до життя на межі.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader
loader