Трамп обійшов Байдена на 4% у передвиборчих опитуваннях, - WSJ
Трамп обійшов Байдена на 4% у передвиборчих опитуваннях, - WSJ

Трамп обійшов Байдена на 4% у передвиборчих опитуваннях, - WSJ

Політичне становище президента Джо Байдена знаходиться на найслабшій точці за час його президентства, і виборці вперше віддали перевагу його конкуренту Дональду Трамп.

Як показує нове передвиборче опитування Wall Street Journal, Байден відстає від Трампа на 4 відсоткові пункти, 47% проти 43%, у гіпотетичному голосуванні лише з цими двома кандидатами. Якщо до цього списку додаються п'ять потенційних сторонніх і незалежних кандидатів, то перевага Трампа збільшується до 6 пунктів, з 37% до 31%.

Як зазначає WSJ, нове опитування демонструє збільшення невдоволення Байденом. Тільки 23% виборців кажуть, що політика Байдена допомогла їм особисто, в той час як 53% кажуть, що програма президента їм нашкодила. Навпаки, близько половини виборців кажуть, що політика Трампа, коли він був президентом, допомогла їм особисто, і більше 37% кажуть, що вони постраждали.

Близько 37% схвалюють роботу Байдена, що є найнижчим показником за опитуваннями WSJ під час його президентства, в той час як 61% бачать його загальний імідж в несприятливому світлі, що теж є рекордним показником. "Байденоміка", фірмова економічна платформа президента, позитивно сприймається менш ніж 30% виборців і негативно – більш ніж половиною.

Як відзначають соціологи, Байдену не вистачає кількох груп, які послідовно голосували б за демократів, - молодих виборців, а також чорношкірих і латиноамериканських виборців. Але, оскільки до виборів залишився рік, відновлення коаліції Байдена "цілком здійсненне".

Але в той же час саме Байден стикається з більш серйозною проблемою сприйняття, коли справа стосується іміджу і компетентності. Виборці кажуть, що Трамп краще, ніж Байден, зможе забезпечити безпеку кордону (на 30 процентних пунктів), приборкати інфляцію (на 21 пункт) і побудувати економіку (на 17 пунктів). Байден лідирує в питанні про те, хто найкраще може впоратися з політикою абортів, і виборці кажуть, що він більше, ніж Трамп, поважає демократію. Але вважається, що президент не кращий за Трампа у скороченні витрат на ліки - ключової ініціативи Демократичної партії.

Wall Street Journal опитав 1500 зареєстрованих виборців з 29 листопада по 4 грудня і мав похибку плюс-мінус 2,5 процентних пунктів. 

Перемога Трампа на виборах - наслідки

Як заявив колишній директор ЦРУ Джон Бреннан, на посаді президента США Трамп допомагатиме Путіну. За його словами, для російського диктатора є критично важливим, щоб перемогу в президентських виборах в США в 2024 році здобув саме Трамп.

Як застеріг конгресмен-демократ Джеймі Раскін, у випадку повернення Дональда Трампа до Білого дому його другий термін на посаді президента США буде нагадувати правління Володимира Путіна та інших авторитарних лідерів.

Теги за темою
США Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader
loader